Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Turi Attila főépítész kisiskolás kortól az értékek tiszteletére nevel

2017. június 02.

Ma kezdődött az az előadássorozat, amelynek során településünk főépítésze személyesen látogat el az általános iskolákba, kézzel foghatóvá téve a kisdiákok számára az építészet csodáját. Ma a Szentistvántelepi Általános Iskolában az első órában az alsósók, a második órában a felsősök vehettek részt a zsúfolásig telt tornateremben a színes vetítéssel egybekötött előadáson.TuriAttila_Telepisuli (4)

Bevezetésként hallhattak a gyerekek a római és görög civilizációkról majd az építészet nagyságai közt többek közt a Kínai Nagy Falról, a Sagrada di Familia székesegyházról és a Sydney Operaházról. A képsorozat az építészet elrettentő példáit is bemutatta és kiemelte az igazi építészeti értékeket. Az ízléstelen, múló divatot követő, giccses megoldásokat a főépítész úgy kommentálta, mint afféle úri huncutság, amelyet majd az idő eldönt.TuriAttila_Telepisuli (7) Azt is tanácsolta a gyerekeknek, hogy higgyenek az örök értékekben és olyan hivatást válasszanak, amelyben naponta örömüket lelik. TuriAttila_Telepisuli (1)A bemutató során kitért a településeknél fontos szempontra, az egységes arculatképre is. Itt Santorini szigetét említette, az ott látható vakító falú házakkal, ahol a fehér mellett egyedül a víz kék színe jelenik még meg a házakon. Turi Attila kiemelte a gyerekek számára Budakalász értékeit és arculatát, szépségét és egységességét, melyet az építészetben és a házak megjelenésében is meg kívánnak őrizni. TuriAttila_Telepisuli (9)Ősi rítusokról mesélt, mint például arról, hogy több száz évvel ezelőtt a mesteremberek a házak alapjának építésekor egy pénzérmét építettek a habarcsba vagy a saját vérük egy cseppjét, hogy szerencsét hozzon.

A főépítész elmesélte azt is, hogy őt mi vonzotta a hivatásához. Láthattunk képeket arról, milyen gigantikus erdei építményeket, kapukat, jurtákat készítettek társaival már egyetemi éveik alatt Visegrádon. Ezeknek az erdei táboroknak a mintáját később külföldön is követték. Köztudott az is, hogy Turi Attila neves Ybl-díjas építész, Makovecz Imre tanítványaként a mester mellett dolgozott több mint húsz éven át. Tervezői munkásságához fűződik helyi viszonylatban a teljesség igénye nélkül a Bölcsőde, a Faluház, a Tópart Lakóház valamint a Gyógynövénykutató Intézet. Az ő nevét fémjelzik még a Sevillai Világkiállítás magyar pavilonjának vagy a Herendi Porcelánmúzeum bővítési tervei. A vörösiszap katasztrófa utáni kolontári és devecseri házakat is Turi Attila tervezte újra.TuriAttila_Telepisuli (2)

Az előadás rendkívül színes volt és élményszerű, így a gyerekek lelkesen kérdeztek, hozzászóltak a témákhoz. A program része volt az a felhívás is, melynek során az iskolásokat arra kérték, hogy rajzolják le mit jelent számukra Budakalász. A rajzot beküldők ajándékot kaptak. A következő alkalom a Kalász suliban lesz.

Bízunk benne, hogy a főépítész sikerrel irányította az épített környezet iránti igényességre a gyerekek figyelmét. Ha ez beépül a gondolkodásmódjukba, akkor később saját otthont is ennek alapján választanak, építenek majd.