Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Turi Attila, városunk egykori főépítésze Kossuth-díjat kapott

2021. augusztus 25.

Turi Attila, Budakalász volt főépítésze, a Patakpart Általános Iskola és a Kós Károly Művelődési Ház tervezője, augusztus 20-án vette át Kossuth díját a Parlamentben. A járványhelyzet miatt, idén az állami kitüntetéseket március 15-e helyett, az Államalapítás Ünnepén adták át.

Turi Attila 1959. december 13-án született Budapesten. Diplomáját 1985-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte . A diploma után alapította meg az Idol Gmk-t, 1987-től Makovecz Imre Makona Kisszövetkezeténél dolgozott, majd 1990-ben a Triskell Kft. alapító tagja lett. 1993 és 1995 között Őrbottyán, 1996 és 2009 között, majd 2011-től 2019 februárig Budakalász főépítésze volt. Településünk számos épülete, többek között a Faluház (Kós Károly Művelődési Ház) és a nemrég felépült Patakpart Általános Iskola is az ő tervei alapján készültek.

A Patakpart Általános Iskola épülete. Tervező Turi Attila.  (Fotó: Nagy Tamás)

 

Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

„Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során Makovecz Imre szellemi örökségét méltó módon folytató, a hagyományok megőrzését a jelenkor igényeivel harmonikusan ötvöző, az organikus építészet mestermunkáinak számító, formagazdag alkotásokat felvonultató, kimagasló színvonalú tervezői életműve elismeréseként”

részesülhetett az elismerésben.

Gratulálunk a kitüntetettnek!