Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Új behajtási rendelet készül – egyeztetés a Duna-part képviselőivel

2022. június 15.

A Duna-part és a Luppa-sziget ingatlantulajdonosait képviselő civil szervezetekkel, a terület lakóival és vállalkozásainak képviselőivel egyeztettek a város vezetői a partmenti területekre történő behajtás szabályozásáról. Az Önkormányzat június 20-ig minden javaslatot, észrevételt örömmel fogad a témában.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a Duna-partra érkező sport és turisztikai célú forgalom. Sokan szeretnék autóval megközelíteni a partközeli területeket, ahol azonban a szabályos parkolás feltételei nem biztosítottak. A gát tetején lévő út a helyi forgalmat és szükség esetén az árvízi védekezést szolgálja, de jó idő esetén, különösen a hétvégéken és ünnepnapokon jelentős az idelátogató forgalom. Gyakori, hogy a nagyszámú autó miatt kaotikus állapotok alakulnak ki a közterületeken. Ez különösen a Lupaszigeti úttól északra fekvő partmenti területekre jellemző, ahová jelenleg korlátozás nélkül hajthatnak be az autósok.

Az Önkormányzat a korábbi lakossági és rendészeti jelzések alapján új behajtási rendelettel kívánja szabályozni a járműforgalmat.

Az egyeztetésre szóló meghívást nem csak a civil szervezetek (Dunakalász Egyesület, Lupa Egyesület) képviselői, hanem több lakó is elfogadta. A találkozót megelőzően az előzetesen megküldött rendelettervezethez a Lupa Egyesület részéről konkrét módosítási javaslatok érkeztek. A Dunakalász Egyesület javaslatok helyett egy petíciót küldött, melyben aláírásokkal igazolva azt kérték, hogy a tervezet ebben a formában ne kerüljön a képviselő-testület elé.

A találkozón a megjelent vállalkozók, ingatlan- és hajótulajdonosok közül többen leszögezték, hogy a behajtások engedélyhez kötése és – bizonyos számú ingyenes engedélyen felül – az adminisztrációs költségek áthárítása beavatkozna az életükbe.  A helyi lakók és vállalkozások kifejezték igényüket arra, hogy ők és vendégeik lehetőleg korlátozás nélkül tudjanak behajtani és a területen parkolni, viszont a „külsősök” legyenek szigorúan kiszűrve. A korlátozások szükségessége és eszközei terén voltak véleménykülönbségek, részben a különböző területek eltérő helyzetéből is fakadóan. Voltak, akik szerint a jelenlegi helyzet nem igényel beavatkozást, mások azonban maguk is szorgalmazták a kaotikus helyzet rendezését, a behajtás és közterületi parkolás korlátozását.

Az Önkormányzat képviselői elmondták: a szabályozás célja elsősorban a Duna-part értékeinek megőrzése, a helyi üdülőtulajdonosok érdekeinek szem előtt tartásával. A hosszú távú megoldás egy megfelelő parkolási rendszer kiépítése. Ennek előkészületei megkezdődtek, de a teljes folyamat időigényes és jelentős anyagi forrást igényel. A turisztikai célú forgalom folyamatos növekedése miatt azonban már rövid távon is szükséges a beavatkozás. A szabályozás a környezet védelme, az időszakos túlterheltség és a szabálytalanul megálló autók nagy száma miatt önmagában is indokolt. Ráadásul rendeletalkotási kötelezettség is sürgeti a budakalászi képviselő-testületet. A Dunakalász Egyesület vezetőjétől a közelmúltban érkezett közérdekű adatigénylés is rávilágított arra az évtizedes hiányosságra, hogy a behajtási engedélyek kiadásának gyakorlata mögött nem áll megfelelő helyi szabályozás.

A városvezetés a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóságot is megkereste, hiszen az általuk kezelt árvízvédelmi töltést is érinti a behajtási korlátozás. A vízügyi igazgatóság állásfoglalása kiemelte: az árvízi töltés intenzív terhelése kedvezőtlen hatásokat eredményezhet, ezért kifejezetten támogatják a megnövekedett forgalom szabályozását.

Az Önkormányzat képviselői jelezték, hogy az egyeztetésen elhangzott észrevételeken túl mindenkitől várják a Duna-part behajtási rendjére vonatkozó javaslatokat 2022. június 20-ig (info@budakalasz.hu). Az eltérő érdekek miatt egy mindenki számára ideális megoldás nem reális, de a hivatal minden javaslatot mérlegelni fog. Cél, hogy a környezeti értékek megőrzését szolgáló, mindenki számára élhető szabályozás szülessen.

Fotó: carportal.hu

A címlapfotó forrása: porolog.blog.hu