Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Új fasor díszíti a Budai utat

2018. május 15.

A Budai út felújítása látványos méföldkőhöz ért tegnap. Beültették a kertészek a Budai út páratlan oldalára tervezett díszfákat. A fasor már most is szépen ékesíti a város történelmi főútját. Növekvő lombkoronájuk révén pedig hamarosan még zöldebbé változtatják a korábban kopár és rossz állapotú utcát.

A mai esőt követően a kertészek beiszapolták, megtrágyázták a növényeket és geotextíliát terítettek le. A növényültetés után a csepegtető rendszert építik ki, majd 3-4 centiméter vastagon fenyőkéreg borítást kapnak az ágyások. Végül natúr színű mészkő borítás teszi majd teljessé a növénykazettákat. A fákat a tervezés során szakemberek választották ki a speciális helyszínre, így azok középtermetű, várostűrő fajták.

A munkálatok keretében a jövő héten pollereket és kisebb mészkőtömböket helyeznek ki, a frissen felújított járda megóvása és a szabálytalan parkolás megakadályozása érdekében. Hamarosan elkészül a Posta közben a kis park is. Ide padok, ivókút és árnyat adó növények kerülnek. A megbízott vállalkozó jelenleg az ékszer üzlet előtt bontja fel a járdát. Itt a Közút külön engedélyével az úttest irányába kiszélesítik az alig egy méter széles gyalogutat. A városközpont rekonstrukciója az idén a Damjanich utcáig folytatódik.

A munkálatokat a napokban a Kormányhivatal építéshatósága is ellenőrizte és a következő véleményt adta: „A parkolóhelyek kialakítása a jóváhagyott tervdokumentáció szerint történik. A nem engedélyköteles tevékenységek, úgymint járda, kapubejáró átépítései, illetve növénykazetták építése a kertészeti tervdokumentáció alapján a bejelentések egy részének figyelembevételével folyik. A Posta közben lévő ingatlanok gépjárművel és gyalogosan történő megközelítése nem lehetetlenül el. Az épülő növénykazetták a gyalogosok és az ott lakók gépjárművel történő közlekedését, biztonságát nem veszélyeztetik.”

Minden építkezés, beruházás, felújítás – gondoljuk csak saját otthonunkra, környezetünkre – átmeneti rendezetlenséggel jár. A munka befejezését megelőzően csak munkaközi állapotról beszélhetünk, ami értelemszerűen nem azonos a végeredménnyel. A város több nagy beruházásának eredményét ma már megelégedéssel használják a városlakók. Gondoljunk csak az Egészségházra, a Kálvária parkra vagy a tóparton a rekortán pályára és a sétányra. Menet közben voltak ugyan kételkedő vélemények, de a végeredmény minden esetben meggyőző és magáért beszél. A város minden beruházása szakmai tervek alapján, a szükséges hatósági engedélyek birtokában készül. Nyugodtan bízzunk tehát a szakemberekre a szakmai munkát és használjuk bátran fejlődő városunk elkészült, új létesítményeit.

A munkálatok befejezéséig pedig szíves türelmüket kérjük!