Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

Új intézményvezetővel indul a nevelési év a Nyitnikék Óvodában

2023. július 18.

2023 augusztusától Fodorné Földesi Zsuzsannát nevezték ki a Nyitnikék Óvoda intézményvezetői posztjára egy évre. Zsuzsanna közel negyven éve gyerekek között dolgozik óvodapedagógusként, ebből 24 éve erősíti a Nyitnikék csapatát. Hivatásáról, új pozíciójáról és az oviról kérdeztük.

Fotó: Szabó Zoltán

Hogyan került Budakalászra, a Nyitnikék Óvodába?

Budakalászon születtem, apukám a Gyógynövénykutató Intézetben, anyukám a szövőgyárban dolgozott. Abban a szolgálati lakásban laktak, ahol most a nagy épületünk Napsugár csoportja van. Később édesapám egy sétája során beleszeretett a Szentistvántelepi cseresznyefák virágzásába, így mire megszülettem, addigra már ott lakott a családom. Budakalászon jártam óvodába, iskolába, onnan mentem szakközépiskolába, óvodapedagógusi képzésre. Pályafutásom második évében találkoztam Kernreiter Gabi óvónővel, aki mentoromként segített a pályámon. A lányom születéséig Kaszásdűlőn dolgoztam, de 1999-ben már a Nyitnikék Óvodába mentem vissza dolgozni, ahol akkor már Gabi volt az intézményvezető. A Szalonka utcai tagintézmény 2010-ben nyitott meg, ahol intézményvezető helyettes lettem azzal a feladattal, hogy a nevelőtestületet összehozzam és átadjam azt a programszemléletet, amit mi gyakoroltunk.

Milyen programszemléletet pontosan?

A tevékenységközpontú óvodai programot, amibe a projektmódszert is ötvöztük műhelymunkákkal, kirándulásokkal. A program alapjaiban azóta sem változott. Nyilván az új kihívásokhoz alkalmazkodni kellett, de az irányelv most is az, hogy élményt nyújtunk a gyereknek, utána pedig sok érdekes tevékenységen keresztül feldolgozzuk azokat.

A gyerekek szeretik, mindig türelmes velük. Mi tartja Önben a lelkesedést közel negyven éve?

A gyerekek visszajelzései mindig feltöltenek energiával; a rengeteg szeretet, elfogadás, öröm, amit látok rajtuk nap mint nap. Természetesen a szülők visszajelzései is sokat számítanak, úgy érzem, jól megtalálom velük a hangot. Partnerként tekintek rájuk, megértem az igényeket és a problémákat, amikkel hozzám fordulnak. Ami engem elfáraszt, az a szürkeség. Ha van egy új feladat, új kihívás, az mindig felpörget.

Intézményvezetőként nem lesz hiány új feladatokban.

Igen, abból most jut bőven. Szeretnék adni pozitív energiát a kollégáknak is, mert ebben a nehéz helyzetben, ami a pedagógus szakma körül kialakult, egy kicsit mindenki el van keseredve és kilátástalannak látják a helyzetet. Azt szeretném közvetíteni, hogy minden körülmények között tudunk dolgozni, hiszen a gyerekek itt vannak és nekünk köréjük kell szerveznünk minden feladatot.

Úgy tudom, nem tervezte előre, hogy átveszi az intézmény vezetését.

Grünvald Tímea már többször említette, hogy vágyik a gyerekek társaságára, majd feb­ruárban jelezte, hogy nem pályázik újra, mint intézményvezető. Először kétségbe estünk, majd vártuk a pályázókat, de a két telephely három épülettel nagyon sok munkát jelent, így nem lett jelölt a feladatra. Ilyenkor intézményen belül szoktak valakit felkérni. A sok adminisztráció és gazdasági feladat miatt nehezen szántam rá magam, de végül a kollegáim bátorítására egy évre elvállaltam a megbízást. Úgy gondolom, hogy szakmailag most ebben tudok a legtöbbet segíteni az intézményünknek, aztán majd kiderül, hogy egy év után hogyan tovább.

A Nyitnikék Óvoda integrált intézmény és a sajátos nevelési igénnyel bíró gyermekek száma folyamatosan nő.

Egyre több feladatunk van ezzel kapcsolatban, ezért is jó, hogy asszisztenseink nagy számmal dolgoznak az oviban, három helyett most hét. Az Önkormányzat nagy segítséget nyújtott ezekkel a plusz státuszokkal. A baj csak az, hogy a pedagógushiányt is velük próbáljuk meg pótolni, tehát, ha több lenne a pedagógusunk, akkor az asszisztensek is jobban tudnának a feladataikra koncentrálni. Emellett dolgozik két fejlesztő pedagógus és két logopédus is az intézményünkben, ami nagy könnyebbség az érintett családoknak.

Számíthatunk a közeljövőben változásra a csoportok tekintetében?

Jövőre, ha optimálisabbak lesznek a csoportlétszámaink a Vasút sori óvoda megnyitásának köszönhetően, szeretnénk a Szalonka utcában még egy német nemzetiségi nyelvű csoportot beindítani. Ez függ természetesen a szülői igényektől is. Fontos tudni, hogy ez a lehetőség nem csak nemzetiségi gyerekeknek elérhető, hanem azoknak is, akiknek a szülei szeretnék, hogy a gyermek már óvodás korban egy idegen nyelvvel játékosan ismerkedjen.

Köszönjük, sok sikert és örömteli időszakot kívánunk Önnek az új pozícióban!

Gulyás Rita

 

Óvodapedagógusokat keresünk!
A budakalászi Nyitnikék Óvodába óvodapedagógusokat keresünk, a jó hangulatú kollektívába összeszokott párok jelentkezését is várjuk. Érdeklődni a +36703336231 telefonszámon lehet, a jelentkezéseket a nyitnikekovi@gmail.com emailcímre várjuk.

 

 

Az interjú a Budakalászi Hírmondó júliusi számában olvasható.