Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Új ívóvíz-gerincvezeték építésébe kezd a DMRV

2024. február 22.

Rövidesen megkezdődik Budakalász és a térség településeinek biztonságos ivóvízellátását szolgáló nagy átmérőjű gerinchálózat cseréje. Az elmúlt években egyre gyakoribb nyári vízkorlátozások és a vízhiány megoldására a Duna-parti kutaktól az ürömi víztároló medencéig több mint 8 kilométer hosszon új, nagy átmérőjű gerincvezetéket épít ki az állami vízszolgáltató.

Korábban több alkalommal is  írtunk a gyakori nyári ivóvízhiányok okairól, a vízvezeték hálózat általános rossz állapotáról.  A tavasszal induló beruházás nyomán több víz juthat a víztároló medencékbe, ezek kapacitását is bővítik. A fejlesztéstől a pilis-dunakanyari vízellátási problémák megoldását, az ellátásbiztonság és a vízminőség javulását várják a szakemberek. A budakalászi fejlesztés a 20 elemből álló teljes projektcsomag részeként (O projektelem) az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A beruházással biztonságosabb lesz Budakalász ivóvízellátása

A DMRV a Duna-parti kutaktól az ürömi víztároló medencéig Szentendre, Pomáz, Budakalász és Üröm területén összesen 8 kilométer hosszon építi ki az új nagy átmérőjű vízvezetéket. A jelenlegi elavult vezeték kiváltásával nálunk is javulni fog a vízminőség és a vízellátás biztonsága, de ehhez a budakalászi hálózat 11 különböző ellátási csatlakozási pontjához (Zrínyi utca, Szent László utca, Téglási András utca, Klisovác utca, Kőbányai utca, Árok utca, Csalogány utca) el kell juttatni az új gerincvezetéket.

Március 6-án lakossági fórum lesz

Az első ütem tavasszal indul. Ez közvetlenül még nem érinti városunk belső területeit. A vízszolgáltató cég, valamint a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. és az alvállalkozó Penta Kft. képviselőivel folytatott február elején megtartott egyeztetésen Budakalász jelezte, hogy a beruházással szükségszerűen együtt járó forgalmi korlátozások csak a legszükségesebb mértében, lehetőleg a tanítási időszak után lépjenek életbe a belső városrészekben. A városvezetés elengedhetetlennek tartja, hogy a budakalásziak időben értesüljenek a beruházás minden lényeges részletéről, ennek érdekében március 6-án, 17.00 órától a Faluházban lakossági fórum lesz az érintett cégek képviselőivel.

Zajlik a tervezés

A napokban a tervezett nyomvonal kijelölését megkezdte a beruházó, ezekkel a jelzőcölöpökkel több helyen is találkozhatunk. A kiviteli tervek készülnek, az Önkormányzat és a Magyar Közút ezek alapján adhatja majd ki a kivitelezés megkezdéséhez szükséges közútkezelői és burkolatbontási hozzájárulásokat. Az új gerincvezeték építése, ahol az elkerülhetetlen, fákat is érint majd, a kivitelezőnek erre külön kell engedélyt kell kérnie, a kivágott fákat pedig pótolnia kell. Célunk a zöld állomány károsításának minimalizálása.

Az ivóvízhálózat teljes felújítására várni kell

A beruházás eredményeként javulni fog a vízminőség és megszűnnek a nyári vízkorlátozások. A kisebb átmérőjű lakossági ellátóvezetékek rossz műszaki állapota miatt tapasztalt gyakori csőtöréseket, valamint a magas hálózati vízveszteséget (jelenleg a kitermelt víz közel egynegyede elszivárog) megszüntető fejlesztésekre azonban még várni kell.

Az új 500 mm átmérőjű gerincvezetéket 11 csatlakozási ponthoz kell eljuttatni ahhoz, hogy a rossz állapotban lévő régi 300 mm átmérőjű vezetéket Budakalászon kiváltsák. Az előzetes tervek alapján a Téglási András utca és a körforgalom közötti (lilával jelölt) szakaszt egy speciális béleléses technológiával tervezi felújítani az állami vízszolgáltató. A Lenfonó csomópontnál az új vezetéket bontás nélkül, sajtolásos technológiával fogják kiépíteni.