Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Új sportkoncepció és kilenc új térfigyelő kamera a HÉV-megállókba

2023. június 28.

Húsz napirendi pontot tárgyalt június 28-i rendes ülésén a kalászi Képviselő-testület. Egyebek mellett elfogadták a város új sportkoncepcióját, döntöttek a Gyümölcs utcát és Gerinc utcát összekötő önkormányzati ingatlan hasznosításáról és arról is, hogy a három budakalászi HÉV megállóban összesen 9 új térfigyelő kamerát szerelnek fel a közbiztonság javítása érdekében.

A Képviselő-testület elfogadta a város új sportkoncepcióját. A 2009-es sportkoncepció felett jócskán eljárt az idő. Az eltelt évek alatt jelentősen nőtt a lakosságszám, változott az intézményi háttér, de változtak az elvárások és a lehetőségek is. A frissítés szükségességét indokolta az is, hogy amíg a hazai versenysport-élsport területén jelentős sikereket érünk el, addig a magyar társadalom, a lakosság széles rétege igen rossz egészségi állapotban van. Budakalász adottságai szerencsére kiváló és változatos lehetőségeket kínálnak a sportolásra. A siker érdekében párbeszédre hívtuk a kalászi sportegyesületek irányítóit, az intézmények szakembereit. Fórumot szerveztünk és a városvezetés elképzelései, valamint az ott elhangzottak figyelembevételével elkészült a sportkoncepció tervezete, melyet a településen működő egyesületek, intézmények és a Budakalászon dolgozó szakemberek ismételten véleményeztek. A Sportos Budakalász 2023-2033 koncepció a tömeg- és szabadidő sport támogatását helyezi a középpontba. Célja, hogy minél több budakalászi lakos, testi és mentális egészségének megőrzése érdekében rendszeresen és kulturált körülmények között sportoljon.

A testület arról is határozott, hogy a 2023. évben sporttámogatásban részesült sportegyesületek, amelyek a pályázathoz benyújtott költségtervükben közüzemi díjakra is igényeltek támogatást, a megítélt támogatási összeg 20 százalékáig jogosultak közüzemi díjakat is elszámolni.

A településkép védelméről elfogadott rendelet módosításnak két fő oka volt: egyrészt az eddigi tapasztalatok alapján több pontosítási igény is megfogalmazódott, másrészt pedig elkészült a város 2005-ben készített értékkataszterének felülvizsgálata is, amely új helyi védelmek bevezetése mellett egyes korábbi védelmek törlésére is javaslatot tesz.

Döntés született a Gyümölcs utcát és Gerinc utcát összekötő 2492 helyrajzi számú önkormányzati ingatlan hasznosításáról. A testület március 29-i ülésén tárgyalt egy gyümölcsöskert és egy gyalogoskerékpáros átkötő létesítéséről az önkormányzati telken. A zöldterületek és gyalogos útvonalak kijelölése során fontos szempont volt, hogy ez lehetőleg a magántulajdon sérelme nélkül történjen, vagyis elsősorban önkormányzati tulajdonú területre kerüljön. A döntés után több lakossági megkeresés és beadvány érkezett a témában, melyben kifogásolták a tervet és több kérdést, észrevételt fogalmaztak meg. A szomszédos ingatlan tulajdonosai vételi szándékot is benyújtottak az ingatlanra.

A szakmai érveken alapuló kialakítási igény, a korábbi fa-telepítési döntés és a lakossági érvek összegzése alapján a Képviselő-testület ma úgy döntött, hogy a Gyümölcs utcát és a Gerinc utcát összekötő 2492 hrsz.-ú ingatlanra tervezett gyalogos átkötés és közösségi kert kialakítási szándékát a szomszédos ingatlantulajdonosok magánszférájának figyelembevétele mellett fenntartja, a szomszédos ingatlan tulajdonosok 12,5 millió forintos vételi ajánlatát pedig elutasítja, vagyis az ingatlant továbbra is az önkormányzat a tulajdonában tartja.

A testület módosította a közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendeletet is, ugyanis a helyi HÉV megállókba összesen 9 új térfigyelő kamerát helyeznek el a közbiztonság további javítása érdekében. A testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT megtalálható. A Képviselő-testületi ülés teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz vágatlanul a TV Budakalász videomegosztó-csatornáján (https://www.youtube.com/@TVBudakalasz).