Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Újabb méhészetek kerültek hatósági zárlat alá

2022. október 06.

Az Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóság újabb területeken rendelt el települési zárlatot a mézelő méhekre, azok termékeire, valamint a velük érintkezésbe került ragályfogó tárgyakra a  méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegség miatt.

A Hatóság a zárlatot szeptember 29 napjától kiterjesztette Budakalász város teljes közigazgatási területére, Szigetmonostor község közigazgatási területének a Szentendrei utcától és a Pásztor révhez vezető úttól délre eső területeire; Üröm község teljes közigazgatási területére. 

Méhcsaládok százait pusztíthatja el évente a nyúlós költésrothadást okozó baktérium. Mivel a betegség spórái igen nehezen irthatók ki, a betegség nagyon ragályos, ezért szükséges a fertőzött méhek elpusztítása, majd a méhészet kaptárainak, méhészeti felszerelésének elégetése.

A veszélyeztetett területeken a zárlat ideje alatt tilos a mézelő méhek, termékeik, a velük érintkezésbe került eszközök elszállítása, méhek beszállítása. Vándorméhészek letelepedése sem engedélyezhető. A zárlat enyhítéséről, illetve feloldásáról szintén a Hivatal intézkedik. A községi zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálni.