Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Újra világítanak a napelemes lámpák a Barát-patak töltésén

2020. december 23.

 A Barát-patak töltésén négy évvel ezelőtt fejeződött be a közterületi szolárlámpák telepítése. Korábban az arra sétálóknak sok bosszúságot okozott a megbízhatatlanul működő világítás.

A Lenfonó HÉV-megálló és a Tópart Lakópark közötti kerékpárutat sok biciklis és gyalogos használja, a Barát-patak töltésére az árvízvédelmi szabályok miatt azonban nem lehet hagyományos oszlopokat és lámpasort telepíteni, ezért az önkormányzat a szolár lámpák immár szakszerű cseréjét határozta el.

A korábban tapasztalható meghibásodások legfőbb oka a hagyományos nátriumlámpás lámpatestekbe barkácsolt ledes világítás, a nem megfelelő akkumulátorok, illetve a beltéri használatra készült olcsó vezérlők és mozgásérzékelők használata volt. Megfelelő védelem nélkül a belső szerkezetek hamar tönkrementek, mert nem bírták a vizet, a párát és a napsugárzást. Az összetákolt megoldások miatt egymás után váltak működésképtelenné a lámpák, a 33 telepített lámpatestből idén őszre pedig már csak három világított, miközben a garancia lejárt.

Az újonan telepített szolárlámpák mostmár kellő biztonsággal világítják meg a Lenfonó HÉV-megálló és a Tópart Lakópark közötti kerékpáros és gyalogos útszakaszt.

A nyertes vállalkozó feladata az volt, hogy a meglévő kandelláberek és napelemek felhasználásával valamennyi más alkatrészt egyetlen új lámpatestbe építve cserélje ki a világítótesteket. A korábbiakat lényegesen nagyobb fényerejű ledek váltották fel, valamint az új lámpákban nincs mozgásérzékelő és alkonykapcsoló, mert azok is fogyasztották az akkumulátort. A lámpák akkor kapcsolnak ki, amikor a napelemek elkezdenek tölteni, és esetleges folyamatos köd vagy erősen felhős idő esetén is három napig bírják töltés nélkül.

A vállalkozó 1 év garanciát vállalt a speciális ciklikus akkumulátorokra és 5 évet a világítási rendszer valamennyi kicserélt részegységére. A világítótestek felújításának ára 3,6 millió forint + áfa volt úgy, hogy a most szakszerűen kiválasztott és felhasznált anyagok rendelkeznek áramszolgáltatói engedéllyel is.