Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Újraiskola: helyzetfelmérés a Szentistvántelepi Általános Iskolában

2021. április 20.

„Iskolakezdés hétfőn: Menni vagy nem menni?” című cikkünkben körüljártunk az április 19.-i újranyitás dilemmáit. Sorozatunkat budakalászi helyzetfelméréssel folytatjuk, cikkünkben a Szentistvántelepi Általános Iskola álláspontját ismerhetik meg a kérdésben.
A Telepi Suli igazgatónője – Németh Rita – e-mailen tájékoztatót küldött ki ezügyben minden szülőnek, akinek a gyermeke a Szentistvántelepi Általános Iskolába jár.

Hivatalos álláspontjuk, tájékoztatójuk:

Ha a szülő nem szeretné a gyermekét iskolába engedni április 19. után, ezt megteheti. Amennyiben a család így dönt, emailben egy kérvényt nyújthatnak be az igazgatónő felé. A gyermek távolléte hiányzásnak számít, hiszen a gyerek szülői kérésre nincs iskolában, de természetesen minden esetben igazoltnak fogják tekinteni a gyerekek hiányzását.

NEM KELL KÜLÖN ORVOSI IGAZOLÁST KÉRNI!

Mikor kell osztályozó vizsgát tenni?

Csak abban az esetben, ha 250 óránál többet hiányzik és nem osztályozható. Tehát ha a hiányzás eléri a 250 órát, még nem jelenti azt, hogy a gyermeknek osztályozó vizsgára kell mennie. Ha a tanulónak van elég jegye, akkor nem kell osztályozó vizsgát tennie.

!!Ezért nagyon fontos, hogy az otthonról tanuló gyermekek, mindig minden feladatot készítsenek el és küldjenek vissza, mert csak így tudják osztályzatokkal értékelni tanulmányaik előrehaladását.
!!A mulasztott tananyag pótlása a tanuló feladata.

Mi lesz április 19. hétfőtől?
Az alsó tagozatokon visszaállnak a tantermi oktatásra. A pedagógusok jelenléti oktatásban fognak tanítani az 1-4. évfolyamon, ezért az alsó tagozaton digitális oktatás nem lehetséges. (A fenntartó tankerülettől is azt az utasítást kapták, hogy az otthon tanuló diákoknak csak a feladatokat kell elküldeni, online oktatást ezen időszak alatt nem kell biztosítani.)
A 5-8. évfolyamon viszont marad a digitális tanrend továbbra is. A digitális munkarenden lévőknek KÖTELEZŐ részt venni az online órákon. Az 5-8. évfolyamon amennyiben a szülő kéri, az iskola biztosít ügyeletet.
Ahhoz, hogy ennek a technikai háttere meglegyen, az 5-8. évfolyamon a kiadott iskolai tabletek, laptopok maradhatnak a gyerekeknél, az alsó tagozaton viszont, akik visszatérnek a jelenléti oktatásba, vissza kell hozniuk a kiadott eszközöket.

Tájékoztató a visszatérés kapcsán felmerülő intézkedésekről az iskolában

Járványügyi és higiéniai szempontok, szabályok
A jelenléti oktatás startjára készülve a múlt héten alapos takarítást végeztek az épületekben a járványügyi és higiéniai szempontokat fokozottan figyelembe véve. A bejáratoknál, a folyosókon, a mosdókban, az osztálytermekben továbbra is kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítanak. Mindenkitől a 1,5 méteres védőtávolság betartását kérik, ahol ez lehetséges.

Étkezés
Az étkezést hétfőtől újra biztosítják az 1-4. évfolyamon. Azok az otthonmaradó alsós és felsős diákok, akik szeretnék hazavinni az ebédet, ugyanúgy rendelhetik meg és vihetik haza az ebédet, mint eddig.

Nem változnak az intézményben a tartózkodás illetve maszkviselés szabályai
A diákokon, dolgozókon (ideértve a hitoktatókat, a fejlesztőpedagógusokat, a technikai személyzetet is), karbantartási-felújítási munkákat végzőkön, vagy egyéb jogszabályi kötelezettséget teljesítő személyeken kívül az iskolában más nem tartózkodhat.
A kedves szülőktől továbbra is azt kérik, hogy gyermeküktől a kapun kívül búcsúzzanak el, ill. a nap végén ott várjanak rá. Az intézménybe való belépéskor testhőmérséklet-mérés történik.

Minden épületben tartózkodónak, legyen az diák vagy dolgozó – az iskolában, a közösségi terekben – maszkot kell viselnie. Csak egészséges, tüneteket nem mutató személy léphet az iskola területére.
Az iskola intézkedési terve továbbra is érvénybe van, elérhető az iskola honlapján.

Igazolt covid-fertőzés esetén
Mindenképpen tájékoztatást kér az igazgatónő a szülőtől (az osztályfőnökön keresztül), mert az esetet a tankerületnek és a népegészségügyi hatóságnak is jelenteni kell, akik az esetleges szükséges intézkedésekről döntést hozhatnak.

Kérdésünkre, hogy körülbelül hány alsós gyermeket érint, az hogy NEM viszik be az iskolába hétfőtől őket, az igazgatónő azt válaszolta: „több, mint 20%-a a szülőknek jelezte, hogy nem megy iskolába gyermekük április 19-től.”

FRISSÍTÉS: április 21-i adatok szerint: az alsósok 1/3-át nem engedték a szülők iskolába.

„Természetesen mi magunk (pedagógusok, iskolavezetés) is vegyes érzelmekkel várjuk a hétfőt. Egyrészt örülünk, hogy (ha csak kisebb részükkel is, de) ismét személyesen találkozhatunk a gyerekekkel, hogy a jelenléti oktatás (mely mind érzelmi szempontból, mind hatékonyságában mesze felülmúlja a digitális munkarendet) részben visszatérhet. Másrészt aggódva figyeljük a járványhelyzet alakulását, féltjük a diákokat és családjukat, és (noha a pedagógusok többsége az első védőoltását már megkapta) magunkat és a családunkat is. Magam intézményvezetőként semmiképpen sem szeretnék állást foglalni abban a kérdésben, hogy a jelen helyzetben helyes döntés-e otthon tartani, vagy épp iskolába küldeni a gyermeket. Ezt már csak azért is nehezen tudnám megtenni, mert minden élethelyzet más: nyilván vannak családok, ahol van rizikócsoportba tartozó családtag, van, ahol nincs; van, ahol már kaptak oltást a családtagok, másutt még nem; van, ahol érettségi előtt álló nagyobb testvér is van, akit különösen szeretnének megóvni a fertőzéstől stb. Ezt a döntést Önöknek, szülőknek kell meghozniuk minden szempont gondos mérlegelése után.” – nyilatkozta Németh Rita, igazgatónő.

Borítókép: Szentistvántelepi Általános Iskola facebook oldala