Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

Ülésezett a Képviselő-testület

2024. február 01.

Tíz napirendi pontot tárgyalt januári rendes ülésén a budakalászi Képviselő-testület. Egyebek mellett tájékoztatót hallgattak meg az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén feltárt szennyezettség kármentesítési folyamatáról és bővítették a behajtási engedélyre jogosult személyek körét a Duna-parti védett övezetben.

A testület tájékoztatót hallgatott meg az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén feltárt szennyezettség kármentesítési folyamatáról és az eddigi eredményekről. Az Önkormányzat 2021-ben állapotfelmérést végeztetett és a feltárt komoly talaj- és talajvíz szennyezettség miatt az illetékes hatóságokhoz fordult. A Fővárosi Környezetvédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya ezután vizsgálatot indított, majd rendelkezett a teljes körű tényfeltárásról is. Ezek a munkálatok 2023 áprilisa és szeptembere között megtörténtek. Mivel a szennyezést egykor egy állami vállalat okozta, a vizsgálati dokumentáció alapján a Környezetvédelmi Hatóság határozatban kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t a gyárterület felszín alatti közegeire vonatkozó kármentesítésre. Dr. Kovács Balázs hidrogeológus, egyetemi tanár, aki a feltárásokon szakértőként működött közre elmondta: a munkálatok során egyértelműen kiderült, hogy meg kell oldani a problémát, és ha a források rendelkezésre állnak, el is végzik kármentesítést a területen. A szakember kiemelte: harmonikus együttműködést alakítottak ki az Önkormányzattal, és sok segítséget kaptak a helyiektől az elmúlt hónapokban. A részletekről a helyi lakosságot is tájékoztatják a szakemberek, a fórum február 5-én hétfőn 17 órakor kezdődik a Faluházban.

A Képviselő-testület bővítette a behajtási engedélyre jogosult személyek körét a budakalászi székhelyű horgászegyesület tagjaival. Ők (legfeljebb tízen) kizárólag horgászat céljából, a horgászengedély érvényességének idejére behajtási engedélyt és sorompó hozzáférést kapnak a Duna-parti védett övezetben.

Budakalászon az elmúlt években jelentős előrelépés történt a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében. Újabb lépésként az illetékesek megvizsgálták az alacsony forgalmú egyirányú mellékutcákban a kétirányú kerékpározás lehetőségét. A testület szerdai döntése értelmében a Bethlen Gábor utca, a Kálvária utca, Scholz Ferenc utca, Táncsics Mihály utca, Vasút sor (Budai út felőli oldalán, az új katolikus óvodánál) egyirányú utcákban biztosítják majd a kétirányú kerékpáros forgalom lehetőségét.

A Képviselő-testület jóváhagyta a 2024/2025. tanévre Budakalász vonatkozásában elkészített általános iskolai felvételi körzethatárokat és kiírta a pályázatot a Nyitnikék Óvoda vezetői pozíciójára. Döntés született arról is, hogy a Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján a Budakalászi Polgármesteri Hivatalban a rendes szabadság kiadására a 2024-es igazgatási szünetet az augusztus 12-től augusztus 23. közötti, valamint a december 18. és december 31. közötti időszakra rendeli el.

A januári rendes testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT megtalálható. A Képviselő-testületi ülés teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz vágatlanul a TV Budakalász videómegosztó-csatornáján (https://www.youtube.com/@TVBudakalasz).