Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. szeptember 25. hétfő | Eufrozina, Kende napja

Hírek

 

Ülésezett Budakalász Képviselő-testülete

2023. június 01.

Döntött a Képviselő-testület: új vezetője lesz a Nyitnikék ovinak, négy ötlet valósul meg közösségi költségvetésből és mesterterv alapján folytatódik a közvilágítás-korszerűsítési program.

Összesen 27 napirendi pontról tárgyalt május 31-iki rendes ülésén a városi Képviselő-testület. Grünvald Tímea óvodavezető öt éves vezetői kinevezése júliusban lejár, ezért a városvezetés Fodorné Földesi Zsuzsannát bízta meg a Nyitnikék Óvoda vezetésével. A kinevezés határozott időre, egy évre szól.

A Képviselő-testület korábban 10 millió forintos keretösszeget szavazott meg közösségi terek fejlesztésére, illetve közösségi programok idei megvalósítására. A javaslatok közül a legtöbb voks a Táncsics utcai közösségi ház koncepciót – azon belül pedig az udvar ennek megfelelő átépítését támogatta. Második helyen a Nyitnikék Óvoda Tündérmanó ösvénye végzett. A képviselők úgy gondolták, hogy a szoros versenyben 3. és 4. helyen végzett javaslatok (Kalászi kocsiösvény és a Szülők-nevelők akadémiája) részleges megvalósítása is kezdődjön el idén.

A jelentős rezsiköltség-megtakarítás lehetősége miatt Budakalász tavaly novemberben a közvilágítási rendszer korszerűsítése mellett döntött. A megbízott tervező elvégezte a meglévő rendszer felmérését, elküldte a javaslatát Budakalász világítási mestertervére, mely tartalmazza az általános tervezési irányelveket és a városi specifikus világítási elvárásokat a különböző településszerkezeti egységekre, útkategóriákra és világítási helyzetekre vonatkozóan. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás a mesterterv elfogadása és a kapcsolódó tenderdokumentáció véglegesítése után indulhat. „Nagyon fontos ez az anyag – hangsúlyozta Nagel István alpolgármester – szerettük volna a számunkra lényeges szempontokat előtérbe helyezni, így a környezetvédelemmel és a közbiztonsággal kapcsolatos teendőket, és ebbe az anyagba minden olyan kérés bekerült, melynek köszönhetően valóban testre szabott lehet a budakalászi világítás.”

A Képviselő-testület korábban egyhangú döntést hozott a Telepi Óvoda meghatározott helyiségeinek használatáról. A használati szerződés indokolttá teszi a Telepi Óvodában az egyik csoport átmeneti szüneteltetését. Az intézményvezető emiatt kérte a törvényben meghatározott csoportlétszám (25 fő) 20 százalékkal történő túllépését. A Képviselő-testület ehhez hozzájárult, egyúttal a Telepi Óvodában indítható csoportok számát 7 csoportban határozta meg. A Nyitnikék Óvodában meghatározott maximális csoportlétszám 20 százalékkal történő túllépését ugyancsak engedélyezték. Az engedélyezett csoportlétszám emelés az intézmény alapító okiratában meghatározott maximális befogadólétszámot nem haladja meg.

Közlekedéssel kapcsolatos témák is terítékre kerültek. A Képviselő-testület döntött a „mindkét irányból behajtani tilos” KRESZ tábla „kivéve engedéllyel” feliratú kiegészítéséről és áthelyezéséről. A helyi lakók kérésére döntöttek a Prekobrdo városrész 30 km/órás korlátozott sebességű övezetbe vonásáról, valamint a Tópart utca forgalmi rendjének megváltozásáról is.

A Burger King éttermek üzemeltetője telepítési tanulmánytervet nyújtott be a budakalászi főépítészhez. A további zsúfoltság és a közúti forgalomnövekedés megakadályozása, valamint a meglévő zöldterületek védelme érdekében a képviselők többsége azonban úgy döntött, hogy a bevásárlóközpont területére tervezett ingatlanfejlesztést nem támogatja.

A testületi ülésen elhangzott: a városvezetés fokozottan figyeli a helyi adóbevételi célok teljesülését, a hátralékok behajtását. Az adókötelezettségüket nem teljesítők eredményes felderítését jelzi, hogy 42 millió forint korábban elmaradt adó folyt be az elmúlt időszakban. A 2023. évi adóbevételek alakulását befolyásoló helyi adórendeletet módosítása után a telek— és építményadóból 95 millió forint adóbevételt vár a város.

Június 1-ei hatállyal a Képviselő-testület döntött arról, hogy a Városrendészet és a Környezetvédelmi és Városüzemeltetési Iroda önállóan működjön. A változást a feladatok egyértelmű elhatárolása és az ügyek folyamatosan növekvő száma indokolja.

A képviselők zárt ülésen határoztak a „dr. Milosevits Péterné – Budakalász Közoktatásáért” és a „Budakalász Kiváló Pedagógusa” díjak odaítéléséről. Az elismeréseket a június 1-ei, csütörtöki pedagógusnapi ünnepségen adják majd át a Faluház udvarán. Ugyancsak döntés született a „Budakalászi polgárok egészségéért” díj odaítéléséről és a sportpályázatokról is.

A testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT megtalálható. A Képviselő-testületi ülés teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz vágatlanul a TV Budakalász videomegosztó-csatornáján (https://www.youtube.com/@TVBudakalasz).