Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Ünnepelt a kalászi szerb közösség

2024. február 19.

Az idén 20 éves Rozmaring Táncegyüttes védőszentjét, Szent Trifunt ünnepelte a budakalászi szerb közösség és a meghívott vendégeik.

Február 17-én délelőtt a budakalászi Szent Gábriel arkangyal szerb ortodox templomban szentmisével kezdődött az ünnepség, melyen az újonnan bemutatkozott Rozmaring Kórus működött közre. Ezt követően a családi háziszent megünneplése következett, ami hagyományosan a családoknál történik.

A Rozmaring Táncegyüttes évek óta a Faluházban próbál, így Szent Trifun ikonjának megáldására is a Faluházba érkezett Zoran Živić, a Budakalászi Szerb Egyházközség parókusa. Az ünnepi kalácsot és a hagyományos szerb édességet, a koljivo-t a táncegyüttes tagjai pénteken készítették.

Az ikon megáldása után ünnepi ebéd keretében látták vendégül a meghívott barátokat, majd beszélgetés, zene és tánc következett. A talpalávalót a Ruzmarin FolkeStars zenekar szolgáltatta.

A Rozmaring Táncegyüttes 2004 februárjában alakult, egyesületük, a Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület 2015-ben. A táncosok és a zenészek mára állandó szereplői a magyarországi és szerbiai fesztiváloknak, rendszeresen fellépnek a sombori néptánctalálkozón, az olaszországi Nimis város karneválján vagy a horvátországi Pag szigetén a Karmelita napok rendezvényein is.