Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Ünnepélyesen átadták és megszentelték Budakalász új óvodáját

2024. február 15.

Csütörtök délelőtt ünnepélyesen átadták és megszentelték a Budakalászi Jó Pásztor Óvodát. A tágas, korszerű négycsoportos óvoda megépítéséhez az Önkormányzat a terület átadásával, a tervek elkészítésével és a közterület rendezésével járult hozzá, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pedig az építés és berendezés költségeit, valamint az üzemeltetési feladatokat vállalta. Az új Vasút sori óvoda a város teljes területéről fogadja a gyerekeket, így a többi kalászi óvodában is jelentősen csökkenhetnek majd a csoportlétszámok.

Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében elmondta: a budakalászi katolikus óvodáról szőtt álom akkor kezdett testet ölteni, amikor dr. Göbl Richárd polgármesterrel először beszélgettek róla. Kiderült, hogy a nem csak az egyházi, hanem a világi közösség is egyetért a szándékkal, hiszen ebben a térségben nagy szükség van új óvodai férőhelyekre. „Napjaink aggasztó demográfiai helyzetében, amikor fogy a magyar népesség, reménysugár lehet ez az óvoda” – fogalmazott a bíboros, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a megvalósításban.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes a béke, a szabadság és az egyetértés fontosságáról beszélt. Köszöntőjében elmondta: 2010 óta az óvodai férőhelyek száma 18 ezerrel emelkedett hazánkban, erre a célra 320 milliárd forintot fordított a kormány.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a köszönet szavai után Brunszvik Teréz magyar grófnő, az első magyarországi óvodák megalapítójának szavait idézve arról beszélt, hogy már pici korban nevelni, segíteni és tanítani kell a gyermekeket.

Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) főigazgatója köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik már akkor bíztak a budakalászi katolikus óvoda megvalósításának sikerében, amikor még csak a tervrajzokon létezett ez az épület.

„Miért indít egy város katolikus szellemiségű oktatási intézményt? – tette fel a kérdést dr. Göbl Richárd. Budakalász polgármestere a választ is megfogalmazta ünnepi beszédében. „Az új óvoda megnyitásával szélesebbre tárjuk a kaput a nevelési lehetőségek biztosítása terén. A mai ünnep egyben kötelességvállalásra is szólít minket: álljunk ki amellett, hogy a gyermekeinket a keresztény erkölcsre neveljük” – mondta a polgármester, aki átadta az új óvodának a város ajándékát, azt a feszületet, ami több mint száz éve ott volt a kalászi iskola igazgatói irodájában. A 92. életévében járó Dévai Ferencné Spáth Mária, aki évtizedeken át őrizte ezt a keresztet, megható szavakkal emlékezett vissza arra, hogy édesapjának az igazgatói állásába került, hogy a kommunista hatalomátvétel után nem volt hajlandó eltávolítani a feszületet. Ezt a keresztet most az óvoda bejáratánál függesztették ki.

Ezt követően Hajna Ákos Gábor, a Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője megköszönte Balázsné Nagyapáti Edit óvodavezető fáradhatatlan munkáját. Az ünnepség zárásaként dr. Erdő Péter bíboros megáldotta az épületet, majd dr. Göbl Richárd polgármesterrel együtt leleplezték a főbejárat mellett elhelyezett névtáblát.

A Napsugár csoport óvodásai január 8-án költöztek be új otthonukba és rövid idő alatt megbarátkoztak az új hellyel, a korszerűen berendezett, tágas és világos csoportszobával. Budakalász egy 21. századi színvonalú óvodával gazdagodott. Mivel az új Vasút sori óvoda a város teljes területéről fogadja a gyerekeket, a többi kalászi óvodában is jelentősen csökkenhetnek a csoportlétszámok.

 

Budakalászi sikertörténet

A régi Vasút sori óvodát 2017-ben a szülők tiltakozása ellenére zárta be az Önkormányzat, az épületet 2019 augusztusában le is bontották. A 2016-ban benyújtott óvodaépítési pályázatot költséghatékonysági indokkal elutasították, ezért a választások után az új városvezetésnek minden követ meg kellett mozgatnia ahhoz, hogy a Budakalász anyagi lehetőségeit jelentősen meghaladó beruházás mégis megvalósuljon. Több fordulós tárgyalások után 2021 elején megszületett a megállapodás az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vezetőivel egy új katolikus óvoda megépítéséről.

A cél egy tágas, korszerű négycsoportos óvoda megépítése volt, ennek érdekében a lebontott óvoda szomszéd telkét a város megvásárolta. Budakalász a terület átadásával, a tervek elkészítésével és a közterület rendezésével járult hozzá beruházáshoz, a Főegyházmegye pedig az építés és berendezés közel 2 milliárd forintos költségeit, valamint az üzemeltetési feladatokat vállalta. A tervek elkészítése és a kivitelező kiválasztása után 2022 májusában indult el az építkezés. Tavaly ősszel megtörtént a műszaki átadás és decemberre valamennyi szükséges engedély is megérkezett.

A gyerekek mögött balról jobbra: Forián-Szabó Gergely, Budakalász alpolgármestere, dr. Tarnai Richárd Pest vármegyei főispán, dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere, dr. Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek és Gyetván Gábor, az EKIF főigazgatója.

Köszönetet mondtak azoknak a szülőknek, akik már akkor bíztak a budakalászi katolikus óvoda megvalósításának sikerében, amikor még csak a tervrajzokon létezett ez az épület.

Dr. Göbl Richárd polgármester átadta az új óvodának a város ajándékát, azt a feszületet, ami több mint száz éve ott volt a kalászi iskola igazgatói irodájában.

Az ünnepség zárásaként dr. Erdő Péter bíboros megáldotta az óvoda épületét.

Fotók: Hartl-Nagy Tamás