Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Űrhajósfa a Zrínyi utca egyik udvarában

2020. szeptember 03.

Ma délután a budakalászi Zrínyi utca egyik udvarában különleges faültetésre emlékeztek. Személyesen az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan mellett Grósz Andor dandártábornok, a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság elnöke vettek részt, de az internet segítségével ott volt Loren Acton amerikai űrhajós és az 1980. május 26. és június 3. között a Szojuz–36 parancsnokaként Farkas Bertalannal repülő Valerij Kubaszov özvegyének családja is.

A szűk körű eseményen a résztvevők egy 15 évvel ezelőtti különleges napra emlékeztek. 2005 májusában, Kecskeméten négynapos konferenciát rendezett a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság, amelyre a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (melyek Farkas Bertalan az egyik alapítója) több tagját is meghívták. Az űrhajósok akkor úgy tervezték, hogy a világ töb nagyvárosához hasonlóan Budapest egyik népszerű parkjában is közösen fát ültethetnek.

Az akkori politika az ötletre valamilyen okból nem volt vevő, ezért a Margitszigetre tervezett közös faültetés programja elmaradt.

Ugyanakkor az e ehelyett Budakalászon piknikező Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov, Loren Acton, Ernst Messerschmid, Miroslaw Hermaszevszki és Georgi Ivanov űrhajósok mégis mindenképpen emlékezetessé akarták tenni találkozásukat: 2005. május 29-én a Margitsziget helyett így került a hársfa a Zrínyi utca egyik kertjébe.

Ma délután a terebélyes fa mellett egy emléktáblát is felavattak, amely a jeles napra és a fát ültető űrhajósokra emlékeztet.