Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Úrnapi virágdíszek ősi hagyomány szerint

2017. június 19.

Népes részvétel mellett ünnepelték tegnap a hívek Budakalászon az úrnapját. Ez egy katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes úr napja (4)nevén az Úr Szent Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. Ez nálunk is így zajlott, melynek során mindkét templom körül vonultak a hívek, megállva egy-egy állomáson. Ezeket a megállókat minden évben szebbnél szebb virágkompozíciók díszítik.

Az alkotásokat egy nagy múltú hagyomány szerint a Budai úti templomnál négy család készíti: Koller, Báder, Schieszl családok valamint Scherer Márti Bánkúti Jánosnéval. Koller Istvánné elmondása szerint ő már 50 éve vesz részt ebben a tevékenységben, eredetileg még férje nagyszülei kezdték el a hagyományt. Schieszl Konrád  családja a templom 1914-es fennállása óta részese a virágdísz készítő alkalmaknak.

A hagyomány szerint már szombat este összegyűltek az idősebb sváb asszonyok valamelyik háznál, ahol az otthonról hozott virágokat készítették elő másnapra. Fonták a gyertyatartók köré készített koszorúkat, a kereszteket.

Lovaskocsival vonultak ki a közeli erdőkbe tölgyfaágakat vágni, amelyből az úrnapi sátor is készült. Süteményt sütöttek, borozgattak, nagy beszélgetések keretében dolgoztak. Másnap reggel 6 órakor kezdték el a virágkötészeti munkát, hogy a reggeli 8 órai misére elkészüljenek.

Köszönjük a témát és képeket Dr. Szabó Zsuzsannának.

úr napja (1)