Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Ütemesen halad az építkezés, tavaszra elkészülhet az új iskolaépület

2021. január 04.

A terveknek megfelelően halad a Patakpart Általános Iskola építése: jelenleg az épület készültsége már 80 százalékos.

A Klisovác utca végén tavaly márciusa óta új 16 tantermes iskola épül. Az építkezés előzménye, hogy a Budakalász határában 2008-ban félbehagyott M0 okozta környezeti károk kompenzálására kapott évi 250 millió forint értékű állami kötelezettségvállalásért cserébe Budakalász – egy peren kívüli megállapodás után – vállalta, hogy az államtól kapott 2 milliárd forintból egy állami eladatot teljesít és iskolát épít.

A Swietelsky Építő Kft.-vel aláírt kivitelezői szerződés 3,5 milliárdról szólt, de nem tartalmazta az iskola megközelíthetőségéhez nélkülözhetetlen úthálózat fejlesztését. A munkálatok 2019 márciusában indultak és idén májusban kellett volna átadni az új iskolát. Tavaly ősszel, nyolchónapnyi munkavégzés után 9 hónapos határidő-hosszabbítást kért a cég, emiatt a kivitelezői szerződést és az épület műszaki tartalmát úgy kellett módosítani, hogy az épület megfeleljen a 2021-től érvényes szigorúbb energetikai szabványnak. Gondoskodni kellett az iskolaépülethez még hiányzó 1,5 milliárd forintról is, az erről szóló második támogatási megállapodást 2019 decemberében sikerült aláírnia az ekkor már új városvezetésnek.

Hol tartanak most a munkálatok?

A Patakpart Általános Iskola építése jelenleg az új megállapodásban szereplő ütemterv alapján szépen halad, az épület készültsége már 80 százalék feletti. Az őszi időjárás nagyon kedvező volt, így mostanra valamennyi különleges homlokzati munka elkészült, valamint a helyére került az összes nyílászáró is. Az épület teljesen zárt, így nincs akadálya a belső munkálatoknak sem. Az udvaron folyik a tereprendezés, az időjárás függvényében ez a munkafázis is még az idén befejeződhet. A parkoló építése is jól halad, szinte teljesen befejeződött, és ezzel párhuzamosan a külső, Klisovác utcai járda is elkészült.

Az épület belső tereiben szinte minden helységben dolgoznak a szakemberek. Valamennyi érintett szakma képviselteti magát, sőt a fűtés próbaüzeme is folyamatban van, hogy a beltéri munkálatok már temperált hőmérsékleten történhessenek. A tantermekben és a belső terekben szintén folynak a burkolási, villanyszerelési és festési munkák, illetve felkerültek a tervező által megálmodott szép díszburkolatok is.

A tavaly tavaszi jelentős csúszás után elmondható, hogy a koronavírus-járvány ellenére a kivitelezővel sikerül betartatni a módosított szerződésben megállapított új ütemtervet és határidőt, így 2021 februárjában megkezdődhet majd az átadás-átvételi folyamat is. Úgy készülünk, hogy jövő szeptemberben elindulhat az oktatás a Patakpart Általános Iskolában, amivel párhuzamosan Budakalász másik két iskolájában, a Kalász Suliban és Szentistvántelepen is jelentősen csökkenni fog a zsúfoltság. Az új iskola jobb megközelítéséhez nélkülözhetetlen úthálózatbővítéséhez újabb kormányzati egyeztetéseket kezdeményezett a városvezetés, mert a tetemes költségeket a város egyedül nem fogja tudni előteremteni.