Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Választ kaphattak kérdéseikre az otthonápolást végzők a kalászi Alzheimer Cafén

2023. március 02.

Március 1-én délután harmadszor is megtelt a Faluház díszterme. Balogh Csaba, az esemény szervezője köszöntötte az eseményre látogatókat, valamint van der Meer Kingát, a rendezvénysorozat soron következő felkért előadóját, a Gondviselés Háza Idősek Otthona intézményvezetőjét és a budakalászi Alzheimer Café védnökét, dr. Göbl Richárd polgármestert, neurológus szakorvost.

Dr. Göbl Richárd arról beszélt, hogy az emlékeket egész életen át gyűjtjük és ez a tudás segít minket a világ értelmezésében. Az emlékek folyamatosan újraépülnek és kiegészülnek. A demensek orvosi vizsgálatai, majd kezelésük után hazaérve, otthon folytatódik a munka, de az a teher már teljes egészében a családra hárul. A beteggel együtt gyakran az ápolást végző családtagok szociális kapcsolatai is károsodnak és egy idő után a társadalomtól elszigetelődve találják magukat. Az Alzheimer Café feladata a szociális izoláció feloldása és az új kapcsolatok kialakítása, hiszen majdnem minden családot érint az otthonápolás. Ha nem beszélünk erről, akkor ezek az ápolást végző emberek egymástól pár házra magányosodnak el.

Van der Meer Kinga, a Gondviselés Háza Idősek Otthonának igazgatója előadását azzal kezdte, hogy míg régebben 80 év körül idősek kerültek az intézetbe, ma már nem ritka, hogy 60-70 éves demens emberek kerülnek kapcsolatba az intézettel. Az előadó kiemelte, hogy az idős, beteg embernek joga van a szakszerű ellátáshoz és sokszor az ápolást végző családtagnak is szüksége van segítségre. Nehéz felismerni azt a határt, amikor már nem tudunk segíteni a gondozotton: amikor el kell fogadnunk, hogy a beteg pontosan úgy viselkedik, mint ahogyan az állapotából következik, valóságtapasztalata egy teljesen más világot fed le, amiben gyakran egyedül él és aminek gyakran nem része a tegnapi ebédről, vagy akár a fürdésről való tudás. A beteg környezetének pedig el kell fogadnia, hogy ahogyan egy tüdő vagy más egyéb szerv is lehet beteg, úgy az agy is megbetegedhet, de ettől még a beteg ember nem lesz más. Az egyén a testi, agyi betegségtől függetlenül öntudattal rendelkezik, tart attól, amit nem ért és gyakran az is félelmet vált ki belőle, ha hátulról beszélünk hozzá, mert nem úgy érzékeli a környezetét, mint mi.

A Gondviselés Háza Idősek Otthonában a demens és a nem demens lakók nem elkülönülve élnek, mindenki különböző képességfejlesztő, megőrző foglalkozásokon vesz részt. Valószínűleg nem is gondolnánk, de egy népdal eléneklése még sokszor évekkel a beszédkészség elvesztése után is sikerül, mint ahogy a rendszeresen megszokott imát is el tudja mondani az, aki már gyakran mondatalkotásra nem képes. Van der Meer Kinga a demencia.hu, az inda.hu tartalmaira hívta fel a figyelmünket, illetve Nyíri Nagy József előadásait, internetes tartalmait ajánlotta az esemény hallgatóinak.

Az eseményen felszólaltak a Kalászi Idősek Klubjának dolgozói, akik elmondták, hogy a nappali ellátásban mindenkit szeretettel várnak a Táncsics utcai épületben, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézmény házi segítségnyújtást is végez.

Az esemény zárásaként mindenki feltehette a kérdéseit, átbeszélhette, hogy az általa végzett idősápolás milyen keretek között, hogyan folytatódjon. Volt, aki másik városból utazott Kalászra, hogy személyes kérdéseire szakmai tanácsokat kaphasson. Köszönjük az előadásokat, a szervezést és az aktív részvételt. Amint kitűzzük a budakalászi Alzheimer Café következő alkalmát, hírt adunk róla.

A beteg embernek joga van a szakszerű ellátáshoz és sokszor az ápolást végző családtagnak is szüksége van segítségre.

Dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere köszönte meg a színvonalas előadást van der Meer Kingának, a Gondviselés Háza Idősek Otthona intézményvezetőjének