Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 02. péntek | Anita, Kármen napja

Hírek

 

Változás a földforgalmi ügyekkel kapcsolatos eljárásban!

2022. január 19.

A Földforgalmi törvényben (2013. évi CXXII. törvényben) jelentős változtatásokat eredményez a 2021. évi CL. törvénymódosítás.

2022. január 1-től a korábbi gyakorlattól eltérően az adásvételi, vagy haszonbérleti szerződést először nem a föld elhelyezkedése szerint érintett település jegyzőjének kell megküldeni, hanem a szerződés előzetes megvizsgálása céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek (a föld fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal földhivatala, a továbbiakban: Földhivatal).  

A Földhivatal a szerződést annak tartalmi és alaki kellékei alapján vizsgálja meg (pl. semmisnek minősül-e a szerződés, tartalmazza-e a szerződés az előírt nyilatkozatokat stb.), és 15 napon belül dönt a szerződés jóváhagyásának megtagadásáról, vagy annak közzétételéről.  Abban az esetben, ha a Földhivatal az előzetes vizsgálat során nem tagadja meg az adásvételi vagy haszonbérleti szerződést, úgy a hivatalból elrendeli a közzétételt (azaz kifüggesztést, azonban a közzététel nem minősül az szerződés jóváhagyásának), továbbá a döntéséről tájékoztatja a feleket, valamint a szerződést megküldi a föld fekvése szerinti település jegyzőjének, aki hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival.

A törvénymódosítás következményeként a kifüggesztést megelőzően kiderülnek a szerződés esetleges hibái, így a Földhivatalnak formai hibák miatt nem kell felfüggesztenie az eljárásokat – értékes időt nyerve az érintett feleknek.