Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Városközi buszjárat, szociális intézkedések, új esélyegyenlőségi program – ülésezett a Képviselő-testület

2023. október 26.

Összesen 14 napirendi pontot tárgyalt októberi rendes ülésén a budakalászi Képviselő-testület. Egyebek mellett kezdeményezték egy Solymár – Üröm – Budakalász – Újpest-Városkapu városközi autóbuszjárat beindítását, döntöttek a szociális támogatások inflációs korrekciójáról és elfogadták a 2028-ig érvényes Helyi Esélyegyenlőségi Programot.

A Képviselő-testület szerdai ülésén módosította a települési támogatásokról, egyes szociális ellátásokról, valamint a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendeletét. A romló gazdasági helyzet, a kiugróan magas infláció miatt fontosnak tartották a rendeletben meghatározott támogatások és a jogosultságot megalapozó jövedelmi határok módosítását; illetve bizonyos esetekben a megállapítható támogatások növeléséről is döntöttek. A rendkívüli települési támogatás összege 10.000-től 30.000 forintig lesz megállapítható a korábbi 4.000-20.000 forint helyett. A rendkívüli eseti települési támogatás összege az eddigi 50-ről 60 ezer forintra emelkedik. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás 5-től 15 ezer forintig lesz megállapítható az eddigi 4-10 ezer helyett. A képviselők módosították a jogosultságot megalapozó jövedelmi határokat, illetve bizonyos esetekben a megállapítható támogatások összegét, hogy a támogatások minél több rászorulóhoz eljussanak.

A képviselők javaslatot fogalmaztak meg a kelet-nyugati irányú városközi autóbuszközlekedés megteremtéséről. Solymár, Üröm és Budakalász népessége az elmúlt években jelentős mértékben nőtt, Budakalászé 2023 szeptemberében 12.129 fő volt. A közösségi közlekedés gerince jelenleg a szentendrei (H5) HÉV vonal, amely a város és környékének észak-déli összeköttetését biztosítja. Régóta tudjuk, hogy ezt korszerűsíteni kell; ebben nagy szerepe lenne a tökéletesített utazási láncnak, a gyorsvasúti megállókhoz való egyszerű, akadálymentesített odajutásnak, a megbízható, sűrűn közlekedő és nem zsúfolt járműveknek.

A közösségi közlekedés fejlesztése fontos közérdek. A pályázati forrásból elkészített Fenntartható Mobilitási Terv (SUMP) ajánlása alapján a testület Budakalász bekapcsolódását szorgalmazza a régiós városközi autóbusz-hálózatba. Az úgynevezett kelet-nyugati harántoló buszjárat javasolt útvonala: Solymár – Üröm (Pilisborosjenő) – Budakalász – Megyeri híd – IV. kerület, Újpest-Városkapu. A buszjárat közvetlen összeköttetést teremtene Budakalász és Újpest-Városközpont között, összekötné a 2-es vasútvonal, a H5 HÉV, és az M3 metró kötöttpályás vonalait – összehangolva a 800-as és a 300-as buszcsaládok forgalmával. A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, haladéktalanul el kell indítani az előkészítést, hiszen egy új autóbuszjárat indítása a tapasztalatok szerint akár 2-3 évig is eltarthat. Felhatalmazták a polgármestert, hogy a szükséges tárgyalásokat mielőbb kezdje meg.

A Képviselő-testület tegnap elfogadta a 2028-ig érvényes Helyi Esélyegyenlőségi Programot is, ennek célja a településen élő hátrányos helyzetű csoportok helyzetének feltérképezése és a feltárt problémák kezelésére szolgáló intézkedési terv megalkotása. Az öt kiemelt célcsoport: mélyszegénységben élők és romák, gyermekek, nők, idősek és a fogyatékossággal élők.

Az októberi rendes testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT megtalálható. A Képviselő-testületi ülés teljes felvétele hamarosan megtekinthető lesz vágatlanul a TV Budakalász videómegosztó-csatornáján (https://www.youtube.com/@TVBudakalasz).

A buszjárat közvetlen összeköttetést teremt Budakalász és Újpest-Városközpont között, összekötné a 2-es vasútvonal, a H5 HÉV, és az M3 metró kötöttpályás vonalait.