Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 16. szombat | Gál napja

Kalász Baptista Gyülekezet

 

Kalász Baptista Gyülekezet


Budakalászon már az1960-as évek óta élnek baptisa hívők, és ezekben az években már tartottak istentiszteleteket is a községben, bár az Angyalföldi Baptista Gyülekezet tagjai voltak.Ebbe a gyülekezetbe kezdtek el járni a Tarpa vidékéről megélhetési gondok miatt a főváros közelébe költöző baptista családok. Először id. Debreceni Károly és a részben már családos gyermekei. Néhány év múlva Csapó Sándor családja, az évtized végén Szabó Sándorék, majd Tiszai Zoltánék. Vasárnap délelőtt imaközösséget, istentiszteletet és vasárnapi iskolát (a gyerekeknek) háznál tartottak, majd délután a Budapest, Váci út 51/a-ban az ürömi és az angyalföldi baptistákkal együtt ünnepeltek.

A 90-es évek első felében átmenetileg megszűnt a helyi összejövetel. Később azonban egyre erősödött az igény, hogy a gyülekezet a tagok lakóhelyén legyen jelen összejöveteli alkalmakat is kínálva az érdeklődőknek. 1998. szeptemberében klubot indítottunk a fiataloknak, ahová a gyülekezeten kívüli fiúkat és lányokat is hívtunk. 1999. őszétől az Isten Egyháza helyi gyülekezetével együtt szerveztük ezeket az alkalmakat. 1999. februárjától felnőtt bibliaórákat is tartottunk, kezdetben háznál, de októbertől az önkormányzattól bérelt helyiségben.

A következő években igyekeztünk olyan alkalmakat is szervezni, melyek szélesebb réteg érdeklődésére is számot tarthatnak (koncert, filmvetítés, jótékonysági ruhavásár, sportnapok, családi délutánok stb.). A Hajnalcsillag Missziós Alapítvánnyal karöltve és az Önkormányzattal egyeztetve éveken keresztül karácsonyi csomagokat osztottunk rászoruló gyermekeknek. A Sátoros Napok rendezvénysorozataink pedig egy időben a község életének szerves része, később pedig hiányolt része volt.
Az első évtized második felére különböző okok miatt a gyülekezet összetétele megváltozott, tevékenysége lelassult.

A Kalász Baptista Gyülekezet 2009 elején elkötelezte magát arra, hogy tovább folytatja, és felerősíti a tevékenységét Budakalászon, a továbbiakban mint önálló gyülekezet, az Angyalföldi gyülekezet körzeti állomásaként. A lelkipásztor Macher Tivadar, az anyagyülekezet lelkipásztora maradt, a gyülekezet vezetőjének Debreceni Árpád diakónust választottuk meg.

A következő lépesre 2010 januárjában érkezett el az idő, amikor közösségünk egyhangúlag elhatározta, hogy a következőkben önnálló gyülekezet plántálásként folytatja a tevékenységét, együttműködve más, a környéken működő gyülekezetekkel. Tevékenységünk során törekszünk arra, hogy más keresztyén felekezetekkel, az Önkormányzattal és alkalomadtán civil szervezetekkel is együttműködjünk.
Reménységünk és szándékunk szerint a gyülekezet jelenléte gazdagítja a városunk életét! Olyan értékeket is szeretnénk közvetíteni, melyek mindennapjaink eredményesebb megéléséhez segítenek, de egyben túl is mutatnak életünk szűk keretein.

Debreceni Árpád, gyülekezetvezető
Major Zoltán, presbiter
További információ: www.baptista.hu/budakalasz

Programok:
Vasárnap 17 óra: istentisztelet
Kedd 18.30: bibliaóra és imaközösség
Kalász Ifi Klub: havonta egyszer péntek délután, részletek a honlapunkon
kéthavonta szombaton, részletek a honlapunkon
közösségi hálózatként a köv. honlapon: www.kalaszfoto.ning.com, de fizikai közösségként is működik

Elérhetőség:
2011 Budakalász, Szentendrei út 7.
Gyülekezetvezető: Debreceni Árpád

Email: baptigyulibk@gmail.com