Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 16. szombat | Gál napja

Református Egyházközség

 

Református Egyházközség


Budakalászon a reformátusok alkotják a második legnagyobb felekezetet a római katolikusok mögött, számuk a 2001. évi népszámlálás adatai szerint 1446 fő volt. Megjelenésük a településen a XIX. századra tehető, de még 1851-ben is csak négy református élt a községben. Számuk lassan növekedett, az 1910. évi népszámlálás is csak 49 református hívőt regisztrált. Számuk a két világháború közötti időszakban valamelyest nőtt, de önálló egyházközséget nem alkottak, a református vallású gyerekek hitoktatása is Pomázon történt.

A református egyház a döntően katolikus Budakalászon csak akkor tudott gyökeret verni, amikor egyre többen költöztek ki Budapestről a nagyközségbe. Ennek köszönhetően a református felekezethez tartozók száma a II. világháborút követően indult jelentős növekedésnek, számuk napjainkra megközelíti az 1500 főt.

A közösség megújulása a rendszerváltást követően indult meg, ebben nagy szerepet játszott az 1994-ben létrehozott Budakalászi Református Templomért Alapítvány, amely feladatául tűzte ki a budakalászi református gyülekezet tevékenységének segítését, a hitélet kiterjesztését. Az alapítvány támogatásának is köszönhetően 1999-ben megépült az új templom, 2004-ben pedig a parókia és az új gyülekezeti terem. Az alapítvány támogatása azóta is folyamatos, nagyrészt segítségüknek köszönhetően épülhetett meg a karzat vagy kerülhetett kialakításra az alternatív fűtésrendszer. Budakalászon évtizedek óta van gyülekezet, amely a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerület Északpesti Református Egyházmegyéjéhez tartozik. 2005 óta önálló egyházi jogi személy: Budakalászi Református Egyházközség.  A református egyház aktívan részt vesz a város társadalmi életében, a rendszeres hitoktatás révén a fiatalok egyre nagyobb részét vonja be az egyházi nevelésbe.