Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Járványügyi védekezés kontra virágosítás

2020. május 08.

Budakalász virágosítására a korábbi évekhez képest szerényebb, idei évi összegét még a pandémia előtt fogadta el a város Képviselő-testülete. A költségvetésben meghatározott 6,5 millió forintos szerződéses keretösszeget ez év október végéig fogjuk felhasználni. Akik sétálnak a városban, láthatják, hogy folyamatosan szépülnek köztereink.

Tegnap újságírói megkeresést kapott az önkormányzat, arról érdeklődve, miért ültet virágokat a város a veszélyhelyzet idején.

Az újságírói megkeresésre az alábbi választ küldte az önkormányzat: 

„A város szépítésére szánt – a korábbi évekhez képest szerényebb – forrást, a pandémia előtt megalkotott városi költségvetés tartalmazza. A kérdésében szereplő 6,5 millió forintos szerződéses keretösszeget ez év október végéig fogjuk felhasználni.

Bár a járványügyi védekezés központi állami feladat, Budakalász már a járványhelyzet első heteiben ennek közel a dupláját költötte el arra, hogy a helyi orvosoknak, védőnőknek, az otthongondozást végző szociális munkatársaknak, a jelentős kontaktusszámnak kitett városrendészeinknek, a tankerülethez tartozó általános iskoláknak, a rászorultakat segítő önkormányzati diszpécserszolgálat munkatársainak és önkénteseinek, de még a helyi posta alkalmazottainak is védőeszközöket (maszkokat, kézfertőtlenítőt, és más szükséges felszerelést) biztosítson. Tettük ezt akkor, amikor ezeknek az eszközöknek a kiskereskedelmi beszerzése országszerte nem volt magától értetődő.

A betegeink kórházi és szakrendelői utaztatásával együtt járó kockázatok elkerülése érdekében korszerű diagnosztikai eszközöket is vásároltunk, a kijárási korlátozások miatt leginkább érintett 65 év feletti lakosaink és a rászoruló családok számára pedig többször használatos ingyenes maszkokat juttattunk. A budakalászi kisvállalkozásoknak azért adtunk beszerzési áron kézfertőtlenítőket, hogy valamelyest kompenzáljuk a drasztikus forgalomkiesést és segítsük az „életben maradásukat”. A járvány miatt bezárt és önkormányzati ingatlanokban működő vállalkozásokat pedig szintén igyekeztünk segíteni a bérleti díjak méltányolható csökkentésével. A rászorulók hatékonyabb támogatására pedig módosítottuk a városi szociális rendeletet, hogy további anyagi segítséget nyújthassunk.

A felsorolás nem teljes, de ebből is látszik, hogy a közterületeink szépítésére, virágosítására nem a védekezés elől vettük el a forrást. A járványügyi védekezés direkt és járulékos városi költségei folyamatosan jelentkeznek, egyelőre csak remélhetjük, hogy lesz állami kompenzáció.”

A települések élhetőségét jelentős mértékben a zöldfelületek aránya, azok minősége határozza meg. Ezen belül a közterületi virágosításnak is megvan a maga szerepe, javítja a település lakóinak közérzetét és a városképet. Ösztönzi, bátorítja a helyieket, hogy szépítsék meg környezetüket színes, virágos növények ültetésével, a minél szebb kertek kialakítására, mivel bemutatják, hogyan lehet növényekkel, virágokkal szép és élhet ő környezetet teremteni. A tiszta, virágzó város fenntartása mindannyiunk közös érdeke, ezért az Önkormányzat idén is virágbeültetésekkel szépíti a város közterületeit. Mint minden önkormányzatnál nálunk is elérkezett az idő: kitavaszodott, bár kevesebben vannak az utcán, turista egy szál se, ám a közterületeken a munka folyamatos, kezdődik az egynyári virágok kiültetése.

A tavaszi lombtakarítási munkák elvégzését követően a parkjainkban megtörténtek az első cserjekapálások, faültetések. Beüzemeltük az öntözőket. Munkatársaink folyamatosan végzik az útszegélyek seprését, felújítják a köztéri berendezéseket játszótereket, folyamatban vannak a városi fűnyírási munkák, illetve a tavaszi virágültetés. Fontosnak tartjuk, hogy a járványügyi helyzetben is megfelelő színvonalon ápolt közterületeink legyenek, ezért folyamatosan végezzük a fenntartási és virágültetési programot.

Az alábbi albumban lévő képek csak ízelítőül szolgálnak, a Budai út, a Vasútsor és az Omszk park bejáratánál lévő virágok egy részét mutatják. Kattintásra a képek nagyobb méretben is megjelennek.