Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

Védőoltások támogatása, óvodafejlesztés, víz- és csatornapályázat, szabálytalan építések szankcionálása – ülésezett a Képviselő-testület

2024. június 27.

A június 26-i ülésén a képviselő-testületi döntött a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltások beszerzésének támogatásáról, a Városrendészek munkarendjének optimalizálásáról, a Telepi Óvoda fejlesztésén felmerült plusz javítás finanszírozásáról, illetve felhatalmazta az Önkormányzatot, hogy a víz és csatornaszolgáltatás fejlesztésének érdekében pályázatot nyújtson be, illetve a napirendi pontok után képviselői kérdésre Kálmán Kinga főépítész ismertette a szabálytalan építés vagy szabálytalan rendeltetés esetén a hivatal szankcionálási lehetőségeit.

A Városrendészet munkáját rendszeresen felülvizsgálják a Polgármesteri Hivatal érintett szakemberei. A képviselők döntései következtében a hatékonyabb működés érdekében a rendészek munkarendje szeptember 1-től és május 31-ig 7 és 21 óra között, míg június 1-től és augusztus 31-ig 7 és 22 óra között lesz.

A Képviselő-testület felhatalmazta az Önkormányzatot, hogy lakossági víz- és csatornaszolgáltatás fejlesztésére pályázatot nyújtson be, illetve a gyermekvédelem érdekében döntött a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás beszerzésének támogatásáról is.

Július 23-án kezdődött a Telepi Óvoda belső felújítása. A munkálatok során a kivitelező jelezte, hogy a lambéria elöregedéséből fakadó hibákat nem tudja helyrehozni és a költséghatékony pótlása sem megoldható, megtartása pedig balesetveszélyes. A Műszaki iroda szakemberei a nagy felületet borító lambéria elbontása mellett döntöttek, aminek a helyén felújított falszakasz marad. A munkálatok megemelték a felújításhoz szükséges költségeket. A hiányzó 3,1 millió forintot a Képviselő-testület megszavazta, így az óvoda felújítása zökkenőmentesen folytatódhat.

A Telepi Ovi felújításra korábban 94,8 millió forint pályázati forrást nyert a város, amit saját erővel is kiegészített. Tavaly elkészült az új játszóudvar, most ideálisabb kialakítást kapnak a csoportszobák, megújul a földszinti vizesblokk, kicserélik az elöregedett belső nyílászárókat, új beépített bútorok érkeznek, felújítják a burkolatokat, napelemek kerülnek a tetőre, bővül a klimatizált terület, valamint akadálymentesítésre is sor kerül. A beruházás részeként kibővül és megújul a fedett kerékpártároló is.

Dr. Váli István önkormányzati képviselő, a Településfejlesztési Bizottság elnöke az ülésen kérdést intézett a főépítészhez.  Az önkormányzatok építésfelügyeleti jogkörét korábban elvonták. Milyen eszközei maradtak a hivatalnak arra, hogy a megengedettnél több lakóegység-építést szankcionálja? Mit tehetünk akkor, ha több lakást, rendeltetési egységet épít egy beruházó annál, amit egy telken az építési szabályok lehetővé tesznek?

Kálmán Kinga főépítész jelezte, hogy a rendeltetési egységeknek az építési engedélyben és a használatbavételi engedélyben meghatározott számára és használati módjára a tulajdonosnak szerzett joga van.

Amennyiben több rendeltetési egység épült, mint amennyit a használatbavételi engedéllyel igazolni tud, akkor szabálytalan építés történt.

Építésfelügyeleti jogkör híján ilyen esetben a Településkép védelméről szóló törvényre és a Településképi rendeletre támaszkodva járhat el az Önkormányzat. Például helyszíni szemlét tart, ellenőrzi az önálló bejárattal rendelkező rendeltetési egységek számát, a bejárati kapuk számát, a telek elkülönített részeit.

Az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (OTÉK) szóló Kormányrendelet határozza meg az önálló rendeltetési egység fogalmát, és azt az önálló bejárat meglétéhez köti. Ha három bejárati ajtón keresztül három külön lakást találunk, akkor joggal feltételezzük, hogy az három lakóegység. Ilyen esetekben az önkormányzat településképi kötelezést indíthat, településkép-védelmi bírságot szabhat kis és helyszíni bírságot is alkalmazhat.

A főépítész asszony beszélt a rendeltetés módjáról is. Például, ha lakóházat munkásszállónak használnak, az nem az engedélyezett rendeltetésnek megfelelő használat. Ilyen esetekkel is településképi eljárás keretében foglalkozhatunk.

A munkásszálló és a lakóterület nem összeegyeztethető egymással. Az országos előírások szerint a kertvárosi, kisvárosi lakóterületeken nem lehet munkásszállót elhelyezni, mert ezek egymást zavaró rendeltetések. Ezért ezzel kiemelten kell foglalkozni.

Októberben hatályba lép az új építészeti törvény, és annak megfelelően új végrehajtási rendeleteket fogad el a kormány. Reményeink szerint ez több eszközt visszaad majd az önkormányzatok kezébe.