Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

Vendégünk Dr. Dalloul Hicham gyerekgyógyász Budakalász új gyermekorvosa

2018. október 12.

Az Egészségház gyermekorvosi rendelőjében kamatoztatja szaktudását és szerzett tapasztalatait városunk új, fiatal gyerekorvosa a koraszülött Intenzív Osztály életmentő kihívásai után. Dalloul doktorral beszélgettünk orvosi pályájának eddigi állomásairól, valamint jelenlegi terveiről.

Honnan ered különleges neve, honnan származik? Hogyan szólíthatjuk?  

Édesapám libanoni származású, 47 éve érkezett Magyarországra. A Szegedi Egyetemen találkozott édesanyámmal, akivel Gödöllőn élnek, nyugdíjas biológusok. A nevemet „Dallul Hisám”-nak ejtik. Eddig általában Dalloul doktornak, kollégáim Hisámnak szólítottak. A szülők és a gyerekek hívhatnak bárhogy, ahogy nekik kényelmes.

Hogyan alakult a szakmai pályája?

A Semmelweis Egyetemen végeztem 2007-ben.  A diploma megszerzése után a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezdtem dolgozni, ahol két év alatt a betegségek széles skálájával találkoztam. Ezután a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati Klinikájának Koraszülött részlegére hívtak dolgozni, ahol „megfertőződtem” az intenzív osztály légkörével. Ezzel párhuzamosan a Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában szereztem meg a gyermekkardiológia szakképesítést. Új kihívásokat keresve kerültem a Honvéd Kórház Koraszülött osztályára, ahol a családbarát szemléletet szívhattam magamba. Noha Magyarország csúcsintézményeiben dolgozhattam, egyre erősebbé vált bennem az igény, hogy nyugodtabb környezetben, családias légkörben dolgozhassak. Így kerültem a budakalászi 1. számú gyermek háziorvosi körzetbe, aminek kihívásait nagyon várom.

Miért választotta a gyermekgyógyászatot szakterületként? 

Sokan úgy érkeznek az orvosi egyetemre, hogy biztosan tudják, ők kutatók, idegsebészek vagy pszichiáterek szeretnének lenni. Én még az utolsó órákban sem tudtam eldönteni, hogy intenzív terápiás szakorvos, kardiológus vagy gyermekgyógyász legyek. Ma már szerencsésnek érzem magam, hogy annak idején több lehetőség közül a gyermekgyógyászat mellett köteleződtem el és idővel minden érdeklődési körömnek megfelelő szakterületen kipróbálhattam magam.

Milyen elveket vall a gyógyításban? 

Alapvetően a bizonyítékokon alapuló, modern nyugati medicina híve vagyok, ami magában foglalja a szülők partnerként kezelését, az orvos folyamatos képzésének, tanulásának szükségességét vagy a betegekkel folyatott nyílt, őszinte kommunikációt.  Fontos, hogy kialakuljon a családokkal a kölcsönös bizalom, mert csak így lehet hatékony a közös munka.

Mennyire tartja fontosnak a természetesebb gyógymódokat?

Vannak olyan természetes gyógymódok, amik az évek során bizonyítottak. Ilyen a citrom és a C-vitamin vagy egyes gyógynövény eredetű teák (pl. a kamilla) fogyasztása.  Vannak azonban olyan alternatív módszerek, amelyek a tudomány szemüvegével vizsgálva nem mutatkoznak hatásosnak. Úgy gondolom, a világ nyugati felében, megfelelő szakmai igényességgel dolgozó orvos, főleg önállóan alkalmazva, nem javasolhatja ezeket. Ugyanakkor tudom, hogy az elmúlt években a társadalom jelentős része fordult az alternatív gyógymódok felé. Ennek okát azonban nem a tudomány hatástalanságában, hanem az általánosságban nem működő orvos-beteg kapcsolatban, a rossz kommunikációs gyakorlatban látom. Természetes, hogy nagy az igény,hogy minél kevesebb gyógyszerrel, minél természetesebben kezeljük gyermekeinket. Hiszem azonban, hogy erre a hagyományos orvoslás is meg tudja adni a választ.

Néhány gyakorlati kérdést tennénk fel: be kell jelentkezni újra a szülőknek vagy automatikusan Önhöz kerülnek Németh doktornő betegei? Új betegeket hogyan fogad?

A kezdésnél Németh doktornő minden betege automatikusan az én betegemmé válik. Természetesen az orvosváltás magával hozhat kicsit nagyobb betegmozgást is. A budakalászi 1. számú körzetben élők tartoznak a körzetemhez, akik felé ellátási kötelezettséggel tartozom. Ezen túlmenően a betegszámtól függően, egyeztetést követően tudom fogadni azt, aki engem kíván választani.

A praxisába tartozó szülők és a gyerekek egy fiatal doktor bácsihoz járnak majd. Milyen változásokra számíthatnak a rendelésen a kis betegek és kísérőik?

Törekszem arra, hogy sok jól működő, régi dolog maradjon meg. Itt elsősorban a jó szakmai munkára, a barátságos légkörre, a remek asszisztenciára gondolok. Ugyanakkor természetes, hogy sok dolog változni is fog, igyekszem fiatalságot, lendületet vinni a gyógyító munkába és a naprakész, szakmai igényeket minél teljesebben kiszolgálni.

A praxis működéséről facebook oldalamon, és honlapomon is tájékozódhatnak az érdeklődők: www.facebook.com/drdalloulhicham, www.drdalloul.hu

Van családja, gyermekei? Mivel tölti szabadidejét?

Házas vagyok, két kisfiunk van. Kézilabdázni, kirándulni szeretek, valamint a zenét és az olvasást kedvelem.

Milyen benyomásai vannak Budakalászról? Hogy érzi orvosként itt magát?

Ismertem már Budakalászt, mindig barátságos településnek tartottam.  A kedvesség, amivel itt fogadtak, minden előzetes várakozásomat felülmúlta, ezt nagyon köszönöm!