Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Veszélyben a vízbázis, a belügyminiszterhez fordultunk

2020. június 12.

Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármestere közös levélben kért tájékoztatást és mielőbbi intézkedést Pintér Sándor belügyminisztertől a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területének kármentesítésére, a talaj- és a felszín alatti vizek szennyezettségének felszámolására, szakemberek szerint ugyanis  beavatkozás nélkül a szennyezés néhány éven belül eléri a víztermelő kutakat.

Az évtizedek óta ismert szennyezés miatt nemrég szakértői vizsgálat zajlott. A kormány megrendelésére 2018-ban elkészült „Szentendre‌ ‌Regionális‌ ‌Déli‌ ‌Vízbázis‌ ‌megóvásával‌ ‌összefüggő‌ ‌egyes‌ ‌kormányzati‌ ‌intézkedések‌ ‌végrehajtása‌” – című dokumentum riasztó képet fest a felszíni és a felszín alatti szennyezés mértékéről, veszélyességéről és kiterjedésének növekedéséről. A szennyező anyagok komolyan veszélyeztetik a Szentendre‌ ‌Regionális‌ ‌Déli‌ ‌Vízbázist, ahonnan 14 dunakanyari település, Budakalász, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Üröm, Solymár, Szentendre és Tinnye közel 120 000 lakosának ívóvízellátását biztosítja.

Már egy 1997-es vizsgálat megállapította, hogy a talaj jelentős mennyiségű rákkeltő és idegrendszert károsító anyagot, klórozott szénhidrogén-szennyeződést tartalmaz, töb­bek között diklórt, triklórt, tetraklór-etilént és vinil-­kloridot.  A 2018-as vizsgálatok szerint pedig az egészségre különösen nagy kockázatot jelentő vinil-klorid területi kiterjedése tovább növekedett.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy  beavatkozás nélkül a szennyezés néhány éven belül eléri a víztermelő kutakat. Mivel Pest megyében a Duna jobb és bal partján nincs alkalmas tartalék vízbázis, a mielőbbi kármentesítés tovább nem halogatható.

Néhány hete sajtóinformációk jelentek meg a beavatkozási terv elkészüléséről, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig úgy nyilatkozott, hogy elindulhat a kármentesítés, ha az Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) felülvizsgálatát követően a szükséges források rendelkezésre állnak. Ha onnan nem, úgy előzetesen a 2021–2027-es brüsszeli finanszírozási források terhére indulhat majd meg a projekt.

Mivel a kármentesítésről hivatalos tájékoztatást az érintett települések eddig nem kaptak, Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei a mielőbbi intézkedést sürgetve levélben fordultak a belügyminiszterhez, illetve Hadházy Sándorhoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez.