Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Veszélyelhárítás a vadak városi elejtése

2022. június 08.

A sajtóban felkapott téma a vadállatok megjelenése a városokban és az ezzel járó veszélyek, illetve a belterületi vadászat. Az elmúlt hetekben Budakalászon is több lakossági bejelentés érkezett vadkárok miatt. Jellemzően vaddisznók merészkedtek be a lakott területekre. A személyi biztonság és a vagyonvédelem érdekében Budakalász jegyzője idén is belterületi vadászati engedélyt kért a rendőrségtől.

A belterületi vadkár Budakalászon régi jelenség, időről-időre felbukkannak a vadon élő állatok a hegy felöli városrészekben. Az egyre nagyobb gondot okozó kártékony vadak elejtése érdekében idén is belterületi vadelejtési engedélyt kellett kérni a Szentendrei Rendőrkapitányságtól, akik a június 1.  és augusztus 31. közötti időszakban tették lehetővé a kártékony vadak elejtését a Mély és a Gerinc utcákban.

Ez csak szigorú szabályok betartásával lehetséges: a bejelentések fogadását követően az elejtést irányító szakember helyszíni szemlét tart, a bejárás során a helyszínen tapasztaltak alapján dönt a vadkilövés szükségességéről. Az elejtés irányítója – elsődleges figyelemmel az emberi életre és különös tekintettel az anyagi javakra – alapos mérlegelést után dönthet a vadkilövés mellett. A kárt okozó vad elejtése körültekintően és kizárólag vadászlőfegyverrel történhet, minden esetben az este 8 és reggel 6 óra közötti időszakban.

A kárt okozó vad elejtéséről a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004-es kormányrendelet 36. paragrafusa rendelkezik. Eszerint a belterületi vadelejtésre a rendőrségtől kell engedélyt kérni. Az engedély egyik fő feltétele a fegyvertartási engedély. A belterületi vadelejtés nem vadászatnak, hanem lényegében „kár– vagy veszélyelhárításnak, megelőzésnek” számít. Bár nem feltétel, de szinte mindig vadász kap ilyen engedélyt, hiszen ő ismeri a vad viselkedését és neki van vad elejtésére alkalmas fegyvere.

A természetvédelmi célok és a vadászat nem ellentétesek egymással (vadgazdálkodásra és nem a hobbivadászatra gondolunk természetesen). Érdekesség, hogy napjainkban a vaddisznók számára az egyik legbiztonságosabb hely a városi közeg, ott ugyanis nem szabad rá vadászni. A napokban nagy port kavart a hír, miszerint valaki vaddisznókat lőtt le Budán, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős területen. Fontos tudni, hogy veszélyhelyzetben csak puskával lehet kilőni ezeket az állatokat, az altatás vagy befogás nem opció. Az ingerült vaddisznó menekülés közben életveszélyes sérülést is okozhat.

Az elmúlt években egyébként csaknem a felére csökkent a vaddisznóállomány Magyarországon. Ennek fő oka az afrikai sertéspestis és az amiatti gyérítés. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint a 2018-as 105 196 példányról 2021-re 64 488-ra csökkent a számuk. A lakott területeken azonban ez a csökkenés nem igazán látszott, sőt! Tulajdonképpen elég egy elhanyagolt telek, ahová nem csak bemerészkednek a vaddisznók, hanem ott is maradnak, és rövid időn belül a szomszédok is szomorkodhatnak a széttúrt veteményesük miatt.

A vaddisznók a kukákat is felborogathatják. Nincs ez másként nálunk sem, az elmúlt időszakban több mint tíz lakossági bejelentés érkezett vadkárral kapcsolatban, így időszerű volt a vadelejtési engedély kérése a rendőrségtől. És persze fontos lenne az is, hogy az ingatlantulajdonosok tartsák rendben a kertjüket.

Városunkban a vad megjelenésével, illetve az észlelt vadkárral kapcsolatban bejelentéseket az alábbi elérhetőségeken tehetnek:

Polgármesteri Hivatal +36 (26) 340-266 e-mail: info@budakalasz.hu.

A vadászattal kapcsolatosan a Polgármesteri Hivatal kapcsolattartója: Hágel Ferenc. Telefonos elérhetősége: +36 (26) 340-266. Email: info@budakalasz.hu.

Képünk illusztráció, nem Budakalászon készült.