Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Hírek

 

Vigyázzunk a sünökre!

2023. szeptember 18.

„A jól táplált keleti sünök szeptember végén, októberben keresnek maguknak téli menedéket, ahol álomba merülhetnek a hideg téli hónapokra. Nem egyszer levél– vagy komposzthalomba fészkelik be magukat. Éppen ezért győződjünk meg róla, hogy nem teszünk kárt egy éppen téli álmot alvó vagy téli álomra készülő sünben, a lehullott levélkupacok átmozgatása előtt” – hívja fel a figyelmünket a Pilisi Parkerdő.

A sünök téli álmot alszanak. Ez azt jelenti, hogy lelassulnak az életfunkcióik, ha a környezetük nem megfelelő a testhőmérsékletük fenntartására, illetve a rovarok felkutatására. Téli álomnak optimális hely egy összegyűjtött levélkupac, hiszen a sünök nem tudják, hogy a leveleket elszállításuk előtt azért gyűjtik össze, hogy vasvillával, vagy gereblyével beledobálják azt a komposztba, vagy a barna kukába.

Mielőtt elkezdődne a hibernáció, a sün akár meg is kétszerezheti a testtömegét. Ez azt jelenti, hogy az esti órákban sokkal aktívabban keresik a táplálékukat, és ha valaki szürkületben vezet hazafelé, nem árt az óvatosság, hiszen a melegebb szeptemberi napokon felmelegedett aszfalton este sok rovar van, így az aszfaltcsíkok veszélyes csapdák lehetnek a sünök számára.

A sünök nem esnek azonnal a hibernáció állapotába, hanem először hosszan alszanak, de még tudnak reagálni a környezetükben történő dolgokra, majd a hibernáció alatt a testhőmérsékletük erősen lecsökken, bőrük nulla fok környékére hűl, a belső hőmérsékletük pedig öt-hat Celsius-fok körül marad.

Ez azt is jelenti, hogy a sün nagy veszélybe kerül, ha a hibernált állapotban felzavarjuk, hiszen, ha megszakad a téli álom, új helyet kell keresnie, ami energiába kerül és lehet, hogy egy különösen hideg februári éjszakán, vagy a tavaszi rossz időben az új hely keresése közben elveszített zsír hiánya az állat pusztulásához vezethet. Télen tehát semmiképp se bolygassuk az ősszel otthagyott levélkupacokat.
A legjobb, ha az ősz folyamán avart gyűjtünk, ne hagyjuk ott pár napra a fűben, hanem a munka végeztével pakoljuk a leveleket a végleges helyükre, legyen az a komposztláda vagy a barna kuka. Ha pedig egy-egy fa alatt vastag avarréteg gyűlt össze vagy a fal tövébe összehordja és semmiképpen sem szeretnénk azt tavaszig úgy hagyni, akkor óvatosan vizsgáljuk át a lehullott lombot, mielőtt gereblyével kezdenénk összehúzni vagy vasvillával felnyalábolni, hiszen a kábult állat nem biztos, hogy időben elmenekül.

Fotók: unsplash.com