Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Vigyél vissza! 50 Ft – megjelent a „kötelező a visszaváltás”-ról szóló rendelet

2023. október 05.

Júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is. A környezetszennyező termékek gyártóinak így többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.

Januártól kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, amelytől azt várják, hogy európai mintára mi is elérjük például a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát. A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent „a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól” szóló kormányrendelet. A jogszabályból kiderül, hogy a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként ötven forint visszaváltási díjat fizetnek. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza majd meg.

A visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni. A rendelet november elsején lép hatályba, de bizonyos rendelkezései csak 2024 január elsejétől lépnek hatályba. Az érintett termékeken szabványos tájékoztató ábra jelzi majd az újrahasznosítást: Vigyél vissza! 50 Ft felirat látható két nyílból formált körben.