Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. október 07. hétfő | Amália napja

Hírek

 

Világbajnok sajt Pomázon

2024. március 19.

Bökdi és Nyugi. Két magyar tarka a Breier tanyán, akik jó dolgukban – több mint negyven társukkal együtt – különleges minőségű tejet adnak, hogy világszínvonalú, díjnyertes sajtok készülhessenek belőle a Pilisben. De Breieréknél nemcsak a tehenek érzik kitűnően magukat: aki betér egy ebédre a bisztróba, bevásárol a boltban, vagy szabadidejét tölti a farmon, megtapasztalhatja, hogy a pomázi birtokon „jó lenni és jó enni”.

Hatvanéves Porsche traktor, boldog állatok, precíziós fejőrobot – ezekkel is bárki találkozhat   Pomázon. Az „U” alakú gazdasági udvarral épült Breier Farm munkatársai az elmúlt két évben megvalósították mindazt, ami manapság – az ipari élelmiszer-termelés korában – egyre nagyobb értéket jelent: a tradíciók és a legújabb technológiák alkalmazásával minőségi termékeket állítanak elő.

Hétköznap délben láthatóan egyre többen fordulnak meg a tanyán. Sokan érkeznek a bisztróba ebédelni, és a bolt forgalma is megélénkül. De természetesen hétvégén is nyitva vannak, így kirándulási cél is lehet a Breier Farm. Nemcsak a betérő vendégek és a vásárlók körében népszerű a tanya, hanem az országos média is felfigyelt rá. Miközben ifj. Breier Lászlóval megtekintjük a boltjuk kínálatát, hangsúlyozza, hogy három alappillére van a farmjuk működésének.

Egyrészt céljuk, hogy minél környezetbarátabb, hagyományosabb, fenntarthatóbb módon termeljék meg az alapanyagokat. A növényvédelemben például harmadannyi alkalommal permeteznek, mint az ipari méretű üzemekben.

Úgynevezett boldog állattartást folytatunk. Ez azt jelenti, hogy az összes állatunknak van kifutója, legelője, és mély almon tartjuk őket. Az istállók állatlétszáma lehetővé teszi, hogy kényelmesen elférjenek. Találkoznak elég levegővel és napfénnyel, így ezáltal is jó kondícióban vannak. Ilyen tartásmód mellett nincs szükség arra, hogy antibiotikumot használjunk, hiszen nem fertőzik egymást – hangsúlyozza a tulajdonos.

Breieréknek folyamatosan vannak vemhes tehenek, kocájuk, emellett saját tojásokat keltetnek, csirkéket nevelnek.

Másrészt amit megtermelnek, azt helyben fel is dolgozzák a zöldség- és gyümölcs-, valamint a hús-, továbbá a tejfeldolgozójukban. Ezáltal a termelési folyamat egésze helyben, komplexen tud működni, tehát a hagyományos és magas minőségű élelmiszereket a termőföldtől az asztalig felügyelt körülmények között állítják elő. Az így elkészített termékeket meg lehet vásárolni a tanya boltjában és el lehet fogyasztani a bisztróban, valamint a kiskereskedelem néhány üzletében is hozzájuthatunk a finom élelmiszerekhez.

Ezekhez társul a harmadik pillér: olyan helyszínt nyújtanak az embereknek, ahol eltávolodhatnak a város zajától, megnyugodhatnak, kimozdulhatnak a zöldbe, megismerhetik a hagyományos gazdálkodást. A farm nyitott, lehet náluk sétálni, és meg lehet nézni az állatokat is. Aki pedig több napot szeretne eltölteni az alpesi hangulatú környezetben, kipróbálhatja a konyhával felszerelt apartmanok egyikét. Kéthetente a családoknak és a gyerekeknek rendezvényeket szerveznek. A gyermekek kedvelik a kisállat-simogatót is, ahol a helyben vásárolt csemegével meg is etethetik a szelíd kecskéket.

A fűszálaktól a termékekig minden ellenőrzött a Breier tanyán. Igaz ez a tejtermékekre, de akár a lekvárokra is. Ez utóbbiak 75 százalékban gyümölcsöt tartalmaznak. Hangsúlyozzák, hogy minél magasabb a gyümölcstartalom, annál kevesebb a hozzáadott cukor. Az őszibaracklekvárjuk tavaly csillagot kapott a Great Taste Awards versenyen. A húsüzem is hagyományos ízekkel dolgozik, régi magyar, valamint német és osztrák anyagnormákat használnak.

Nagyon fontos eleme a tanyánknak a tehenészetünk, ahol alpesi jellegű szénatejet állítunk elő. Szigorúan vesszük a magas minőségű takarmányozást: a tehenek Szent Györgytől Szent Mihály napig kijárhatnak a legelőre, emellett pedig az általunk kaszált – 26 féle összetevőből, ebből 6-8 gyógynövényből álló szénát kapják. Így a nagyon jó minőségű tejből kitűnő sajtot tudunk előállítani, és minden bizonnyal ennek köszönhető a tavalyi két aranyérem – hangsúlyozza ifj. Breier László.

A Breier Farm két aranyérmet szerzett a világ egyik legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awards 2023-on. A tavalyi megmérettetés a norvégiai Trondheimben zajlott, és több mint 43 ország 4500 sajtját értékelte a szakmai zsűri.

Nem számítottunk rá, hogy ilyen gyorsan nyerni fogunk. Négy különleges sajttal neveztünk be, és ezek közül kettő is díjat érdemelt: a 3 hónapos érlelésű Tanya sajtunk és a 9 hónapos Pilisi sajtunk aranyérmet kapott. A tejüzem vezetője Elek Szabolcs sajtmester, aki sok helyen megfordult Európában, így rengeteg tudást hozott haza külföldről már 2016-ban az Év Sajttermelője volt idehaza – mondja ifj. Breier László, miközben megkínál bennünket a valóban kitűnő ízű félkemény sajtokkal: a Pilisivel, a Tanyával és a görögszénamagossal.

 A farmunk olyan, mint egy pókháló, amelyben minden mindennel összefügg – fogalmaz a farm tulajdonosa. – Ha egyik pontján történik valami, akkor az a másik végén is érezhető. Ha jól kaszálunk, a kitűnő szénát megeszik a tehenek, majd ha megfelelő körülmények között fejünk, akkor a tejet kiváló minőségben lehet feldolgozni. Úgy látom, hogy egyre több elégedett vendégünk van. A fiatal, gyermekes családok vásárolnak nálunk a legnagyobb arányban. Azt tapasztalom, hogy ők szívesen jönnek kirándulni is hozzánk, és közben megismerhetik a haszonállatokat és -növényeket.

Breierék számára nemcsak szlogen a fenntarthatóság. Ők valóban törekednek arra, hogy ne használják ki a földet, hanem megfelelő körforgást biztosítsanak. Hagyomány és csúcstechnika – ezek jellemzik a Breier tanyát, és erről is olvashatunk a facebook.com/breierfarm oldalon. A pomázi farm több mint egy klasszikus értelemben vett tanya. Élménybirtok, ahol magas minőségű gasztronómiával és kulináris élményekkel találkozik az oda betérő. Amint a breierfarm.hu is írja, olyan hely, „ahol nem darál be a város lüktetése, hanem a természet csendje segít a lazulásban”.

 

(X)