Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 04. szerda | Ferenc napja

Hírek

 

Virágos város

2018. március 28.

A közterületek állapota sokat elárul egy településről. Növényekkel, virágokkal sokkal vonzóbb városunk. Mindemellett az Önkormányzat nagy gondot fordít ara, hogy a virágágyakat övező környezet is rendezett, tiszta, ápolt legyen. A beérkező lakossági észrevételekből is egyértelműen látszik, hogy a lakók a létrehozott zöldfelületeket magukénak érzik, óvják, örülnek neki és értékelik az értük kialakított virágosítást. Ez nemcsak a lakosok közérzetét javítja, hanem csökkenti az elhanyagolt zöldfelületek arányát, a szemetelés mértékét.

A növényágyások telepítése, a fajok és fajták kiválasztása összetett szakértelmet igénylő feladat.

Az ágyások királynői az egynyári növények. A fajták kiválasztásánál fontos, hogy hazai nemesítésű egynyári fajták legyenek. A kiemelt helyek a főútvonalak a frekventáltabb részek és a Városháza környékén találhatóak. Az egynyári növényekkel beültetett területek barátságossá, hívogatóbbá teszik településünket. A virágokat mindig kistermelőktől vásárolja az Önkormányzat, hogy minél költséghatékonyabb legyen a beszerzés.

A virágos megjelenésű ágyások és virágtornyok mellett a város számos pontján évelő növényeknek találhatóak a növénykádakban. Ezen növények díszítő értéke csekélyebb, kiemelt helyekre nem valók. Mivel az évelő növények csak az év néhány hetében díszítenek, ezért az Önkormányzat díszt adó egynyári és kétnyári virágokat is ültet a város területén. Az évelő növények ökológiai igényei magasabbak, az egynyári virágokénál. A fajtaválasztásnál természetesen az is szerepet játszik, hogy a növények mennyire alkalmasak a városi élet sajátosságainak elviselésére például mennyire tűrik a sózást a nagyobb külső igénybevételt és a gyengébb talajfeltételeket.

A virágosítás mellett a közterületek, zöldterületek fenntartására is jelentős figyelmet és erőforrást fordít az Önkormányzat. Folyamatosan bővíti a közterületi hulladékgyűjtők számát, cseréli az elhasználódott edényeket. Az önkormányzati kezelésben lévő utakat seprűsgép tartja tisztán. A zöldfelületeken parkokban rendszeresen elvégzik a fűnyírást. Emellett az évelő ágyásokat, fák növényvédelmét is szükség szerint ellátják.

Városunk az utóbbi években egyre szebb, gondozottabb, igényesebb megjelenésű. Többen járnak a környező településekről hozzánk, sétálni, gyönyörködni és fotózni is és mind elismerően szólnak Budakalász szépségéről. Sőt sok szomszédos Önkormányzat is követi a jó példát és egyre több helyen figyelhetünk meg a budakalászihoz hasonló virágosítási kezdeményezést.