Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Virágzik a Budai és a Szentendrei út májusban

2019. május 10.

A szűrt napsütést lassan felváltják az erősebb napsugarak, ezzel együtt a város közterein és a virágládákban átveszik az árvácskák helyék a petúniák. Hamarosan a nagyobb, most még árvácskákkal teli ágyásokba is petúniákat ültetnek, illetve a lámpaoszlopokra is nemsoká felkerülnek a piros muskátlik.

 

A petúniák jól tűrik az erősebb napsütést is, és megszámlálhatatlan színvariánsuk, fajtájuk létezik: fodros, telt, vagy apró virágaikkal díszítenek, amelyek lehetnek csíkosak, vagy fehér színnel szegettek is. Futó változatuk is népszerű a balkonládákban. A Budai út és a Klisovác utca környékén már megcsodálhatjuk a bordó és vaníliasárga példányokat, a Lenfonó csomóponthoz lila és pink színű virágok kerültek.

Utóbbi helyen nyílnak a nőszirmok (vagy íriszek) is. Az évelő növények sok helyen díszítik a várost és a magánkerteket, lila, kék, sárga, vagy fehér virágaikkal.

A Budai úton virágzik már a japán rózsa (vagy ráncoslevelű rózsa, Rosa rugosa) népies nevén csipkebokor, amelyekből sötétrózsaszín, telt virágú fajtát ültettek az Önkormányzat megbízásából a kertészek.

Virít a rózsalonc is, nagyobb példányaik a Művelődési Ház előtti ágyásokat díszítik, többféle színárnyalatban és levélerezettel. Képgaléria itt.