Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Víz alá került az EuroVelo6 budakalászi szakasza, le kellett zárni

2023. május 18.

A Duna a teljes hazai szakaszán árad, Budakalászon már 540-550 centiméteres vízállásnál víz alá kerül a védett ártéri erdő nagy része és az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút érintett szakasza is.

Ahogyan két napja jeleztük, árad a Duna, ma reggel le kellett zárni a budakalászi Duna-part mentén haladó nemzetközi kerékpárút egy szakaszát. A kerülőutat a Magyar Közút jelzőtáblái mutatják.

A Felső-Duna térségében és a Duna fontosabb vízgyűjtőin esett kiadós csapadék hatására a Duna és mellékfolyóinak vízhozama jelentősen megnőtt. A Duna a teljes hazai szakaszán árad, Budakalászon már 540-550 centiméteres vízállásnál víz alá kerül a védett ártéri erdő nagy része, így EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút érintett nyomvonala is víz alá került.

A Duna évente többször is hosszabb-rövidebb időre vissza szokta venni a széles Duna-medret. Annak idején, a nemzetközi kerékpárút építésekor, az Önkormányzat nyomvonal-módosítási javaslatának egyik indoka is ez volt. 2019 novemberében az új városvezetés a gátra javasolta áthelyezni a nyomvonalat, de akkorra a tervek engedélyeztetése már megtörtént.

A Duna teljes szakaszán árad, Budakalászon is további vízszintemelkedés várható. Az előttünk álló hétre a Felső-Duna vízgyűjtőire további csapadékot jeleznek, ennek hatása lassíthatja majd a tetőzést követő apadást, illetve akár újabb árhullámot is okozhat.

A nemzetközi kerékpárút érintett budakalászi szakaszát évről évre le kell zárni a magas dunai vízállás miatt.