Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. április 01. szombat | Hugó napja

Hírek

 

Zöld út az új budakalászi iskolának

2016. november 22.

A sikeres érdekképviseletnek köszönhetően két milliárd forintos intézményi beruházás indul jövőre bh_2016_11_rajz

Budakalász a Megyeri-híd építésekor megállapodást kötött az állammal. 2008-ban a híd építéséből adódó forgalmi terhelés elvezetésére elkerülő út építésére kapott ígéretet a város. A szerződés szerint Budakalásznak az út megvalósításáig évi 250 millió forintos kompenzáció jár, amely összeget közlekedési beruházások formájában használhatja fel a település. A szerződéses kötelezettségéből az állam az eltelt nyolc év alatt 600 millió Ft értékben teljesített, így Budakalász pert indított az elmaradt összeg kifizetésére. A tárgyalások, egyeztetések során lehetőség nyílt a peren kívüli megegyezésre. A városvezetésnek sikerült a település számára igen kedvező megállapodást kötnie. Eszerint Budakalász 2 milliárd forintot kap a Kormánytól, a város pedig eláll a pertől. Az összeg jelentős részéből, mintegy 1,4 milliárd forintból egy 16 tantermes új iskola épül a Klisovác utcában és a fennmaradó összegből városfejlesztési beruházásokat végeznek az iskola könnyebb megközelíthetősége érdekében. A megállapodás szerint ezen felül az állam a Budakalászt elkerülő út északi részét is meg  fogja építeni, összekötve a 11-es főutat a Pomázi út végével, amely révén csökken majd az abból az irányból városunkon keresztülhaladó forgalom nagysága.

Miért pont iskola?

Budakalászon az elmúlt évek során komoly problémát jelent az általános iskolás gyermekek oktatási intézményekben való elhelyezése. A helyhiány áthidalására a város mindkét általános iskolájában kezdetben teremáthelyezéseket, összevonásokat kellett végrehajtani, majd konténertermek telepítésére került sor. A Szentistvántelepi Iskolában az udvar rovására már négy konténertermet is elhelyeztek, emellett az igazgatói irodának is az udvarra kellett költöznie. A Kalász Suliban pedig az idén szorult ki egy osztály az iskolaépületből. Az állami fenntartású iskolákat eddig sokban segítette az Önkormányzat, hosszú távon azonban látszik, hogy a jelenlegi intézménykapacitás nem képes megfelelően ellátni az igényeket.

Kinek? Ennyi a gyerek?

A városban jelentősen növekszik a diáklétszám. Ezt egyrészt az okozza, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben évről-évre egyre több budakalászi kisdiákot íratnak a szülők itteni iskolákba. Másrészt a beépülő városrészek fiatal lakóinak és az otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően egyre több gyermek születik a városban. Emellett köztudott az is, hogy a budakalászi iskolák jó híre a városon kívülre is eljutott, ezért vannak, akik kalászi oktatási intézményt választanak gyermekük számára. Az Önkormányzat a „külsős” gyermekek számának visszaszorítására több határozott intézkedést is tett. Azonban azt is látnunk kell, hogy budakalászi lakhelyű gyermekek is járnak más települések intézményeibe. Sajnos az átjelentkezések szövevénye igen nehezen követhető, kontrollálható. Ugyanakkor a jó képességű gyerekek bekerülése az osztályközösségekbe kedvező is lehet.

Miért a Klisovác utcában?

Az iskola építésére a Klisovác utcában, önkormányzati területen kapott engedélyt a város. A Klisovác utcában található terület több szempontból is kedvező az iskola építésére. A telek az önkormányzat saját tulajdonában áll és 2002 óta intézményi területként szerepel a Helyi Építési Szabályzatban. Ezért épülhetett meg itt 2005-ben egy másik intézmény, a Napvirág Idősek Otthona is. További előnye a helyszínnek, hogy az iskolák új körzethatárainak kialakításánál nem kell több főúton átkelni az iskolába jutáshoz. A város területe a körzethatárok kialakításánál ugyanis három, közel 120 fokos szeletre osztható. A Szentistvántelepi Iskola körzete a Pomázi és József Attila utca cikkelyét fedi le, a Kalász Suli területe a József Attila utca és a Budai út-Kálvária utca közé esne, az új iskola diákjai pedig a Damjanich és Pomázi utca által határolt területről járhatnak majd iskolába. Mindemellett az oktatási intézmény központi helyen, a város szívében, ugyanakkor nyugodt, tiszta levegőjű környezetben helyezkedik majd el.

Lehet iskola mellett élni?

Az iskola lakossági szempontból jó szomszéd, hiszen éppen munkaidőben üzemel, amikor a legtöbben munkahelyen tartózkodnak, a nap nagy részében pedig tanórákon, tantermekben vannak a gyerekek. Ezen felül a pihenési időben nyáron és évközben többször is hosszabb- rövidebb szüneteket tartanak, amikor az épület forgalma csekély. Az iskola, mint szomszéd, Budakalászon sem példa nélküli, ugyanis a város mindkét oktatási intézményének közvetlen szomszédságában laknak családok. Egy település arca folyamatosan változik. Az évtizedekkel ezelőtt még beépítetlen budakalászi területek képe mára jelentősen megváltozott. Intézmények, lakóterületek létesültek és a folyamat egy élő, fejlődő város esetében nem állítható meg. Éppen ez – a korszerű infrastruktúra – okozza, hogy városunk a régió egyik legfejlettebb települése, ezért is ilyen értékesek a budakalászi ingatlanok.

Egy utcán lehet csak megközelíteni?

A város az iskolaépítéssel egyidőben a közlekedés feltételeit is szeretné megteremteni. Ennek előkészítése már elkezdődött az Erdőhát utca felújításával és Klisovác utcai kereszteződésének kiszélesítésével. Az utak megépítésének rendelkezésre álló összege további feltáró utak kialakítását és közlekedéstechnikai fejlesztések végrehajtását is lehetővé teszi. Ezeket a lehetőségeket jelenleg vizsgálja az Önkormányzat. A tervek szerint az iskola elérhető lesz a Barát patakon épülő hídon keresztül a Kőbányai útról és a Prekobrdo városrészen át is, emellett a Budai úton is fejlesztések várhatóak.

Mikor lesz kész?

A tervek szerint a beruházás 2017 elején indul és az ütemezés alapján a 2018/2019-es tanévben már birtokba vehetik az első diákok a korszerű és impozáns intézményt.