Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Zöldhulladék égetés rendje

2016. április 01.

zoldhulladek_egatesA közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladékot) elsősorban komposztálni kell. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) és a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék égethető.

A nem komposztálható kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) égetése április 15. és május 15. között pénteki napokon illetve az önkormányzat által megszervezett várostakarítási napokon megengedett. Az égetést 8 és 17 óra között lehet elvégezni.

Az égetésre kerülő kerti zöldhulladék nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot.

A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Tilos az égetés az egészségügyi és gyermekintézmények 100 méteres környezetében, az intézmény működési ideje alatt. A szomszédos telken lévő épületektől legalább 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságban, a kerítéstől minimum 3 m-re állandó felügyelet mellett szabad az égetést végezni.

Mindemellett itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a zöldhulladék kezelésének környezetbarát módja a helyben történő komposztálás. Ezzel nem csak a környezetet kíméljük, hanem a vetemények és virágágyások talajerő-pótlását is költségmentesen elvégezhetjük. Arra is fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy az égetés légszennyező hatása mellett az égetőhely környékén jelentkező hőhatás miatt a talaj élővilágát, hasznos mikroorganizmusait is károsítja.