Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

Zöldhulladék-elszállítás: november 18.

2017. szeptember 01.

A közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladékot) elsősorban komposztálni kell.

Mindennemű égetés is tilos városunkban!tilos égetés

Kivételt képez ez alól a kerti grillezés, szalonnasütés, bográcsozás. Környezettudatos lakosok többször felhívták a figyelmünket arra, hogy néhányan ezzel visszaélhetnek, ám szükséges rögzítenünk, hogy az égetési tilalom betartatásáért felelős rendészeti munkatársaink minden alkalommal sikerrel meg tudták különböztetni a grillezést az égetéstől. Voltak továbbá olyan cselesnek hitt esetek, amikor a telektulajdonos az éjszakai órákra időzítette a szomszédait zavaró tűzgyújtást annak reményében, hogy akkor senki sem figyel oda erre. Ezekben az esetekben mindig sokkal szigorúbb szankcióval néz szembe az érintett. Olyan is előfordult, hogy valaki a tiltás ellenére alágyújtott, és bátran elhagyta a helyszínt, bízván abban, hogyha senki nem jön elő, nem lesz következménye az égetésnek. A tűzoltók ilyen esetben is be tudnak menni az ingatlanra, egyrészt eloltják a tüzet, másrészt illő módon – a tűz otthagyásáért külön is – megjutalmazzák a másokat is veszélyeztető, felelőtlen magatartást tanúsító ingatlantulajdonost.

Meg kell különböztetni a száraz zöldhulladék idéntől már teljesen tiltott égetését attól az esettől, amikor valaki mindenféle limlomot, műanyagot, káros összetevőket (hivatalos nevükön: kommunális, ipzoldhulladek_egetesari eredetű vagy veszélyes hulladékot) tartalmazó egyéb anyagokat próbál eltüzelni akár nyílt téren, akár kazánban. Ez utóbbi ugyanis bűncselekmény, amely egyszerre eredményezhet egy büntetőeljárást, illetve a környezetkárosításért akár milliós nagyságrendű összeggel is megterhelheti a s vétkes pénztárcáját a zöldhatóság.

Mit tehet a Város ebben az esetben? Egyrészt biztosítja a keletkezett zöldhulladék elszállításának lehetőségét, tavasszal két, ősszel egy alkalommal, ez utóbbi dátuma egy őszi szombati nap, nevesül 2017. november 18. Ekkor mindenkinek módja van kötegelve kihelyezni a zöldhulladékát, ennek elszállítása költségeit az Önkormányzat átvállalta. Másrészt rendeleti úton nem teszi lehetővé az égetést, és ehhez szankciót is rendel.

Mit tehet a polgár? Felelős ingatlantulajdonosként felméri, hogy a kerttel együtt bizony kötelezettségek is együtt járnak, és ennek részeként a zöldhulladékát vagy komposztálja, vagy elszállíttatja. Teheti ezt ingyenesen, háromszor egy évben, vagy a zöld zsákokba helyezve, ha pedig a keletkezett zöldhulladék-mennyiség szükségessé teszi, konténert rendel, ezt már saját költségén. Erre több helyi szolgáltató is rendelkezésre áll. (például a Tarcsi Kft, Derbi Kft., Vargakont. Kft., de természetesen bárki jó, akinek erre a tevékenységre engedélye van). És semmiképpen sem éget.grillezés

A komposztálással nem csak a környezetet kíméljük, hanem a vetemények és virágágyások talajerő-pótlását is költségmentesen elvégezhetjük. Arra is fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy az égetés légszennyező hatása mellett az égetőhely környékén jelentkező hőhatás miatt a talaj élővilágát, hasznos mikroorganizmusait is károsítja.

A tiszta környezet és levegő mindannyiunk érdeke, tegyünk érte közösen!