Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Zöldhulladék-gyűjtők és komposztládák a budakalászaiaknak – a környezetvédelem és a szemléletformálás jegyében

2023. szeptember 28.

Budakalász 169,93 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el lakossági komposztládákra és barna zöldhulladék-gyűjtő kukákra. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, az Építési és Közlekedési Minisztérium (korábban: Nemzeti Fejlesztési Programiroda) konzorciumi vezetésével összesen 212,42 millió forintból valósult meg, a költségek 80 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozta.

A projekt célja az volt, hogy Budakalász lakosai hulladékgyűjtő edényzethez jussanak, amely segít a közszolgáltatás keretében összegyűjteni a zöldhulladékot, így annak a hulladéklerakótól történő eltérítését szolgálja, valamint kiváltja a környezetterhelő és az utcaképet rontó műanyag zsákokat. A projekt további célja a hulladék képződésének megelőzése, amelynek érdekében komposztládákat szerzett be és osztott ki az Önkormányzat, és szemléletformáló kampány útján segítette a lakosság minden korosztályát a helyes komposztálási gyakorlat elsajátításában.

Budakalászon a lakók között 5000, a kertekben/háztartásokban keletkezett zöldhulladék kezelését helyben megoldó komposztládát osztott szét az Önkormányzat, ami jelentősen csökkenti a háztartásokban keletkező biohulladék bekerülését a kommunális hulladék közé. A közszolgáltatással érintett ingatlanokon a komposztládák mellett a biohulladék begyűjtéshez szükséges tárolóeszközök is igényelhetők voltak. A fejlesztés eredményeként összesen 4020 barna kukát (több méretű) osztott ki az Önkormányzat, amelyekben az egyéb zöldhulladékot helyezhetik el a lakók.

2023 tavaszán indult el a „Komposztálj Budakalász” programsorozat. A szemléletformáló kampány célja az volt, hogy a fenntarthatósági szempontok érvényesítésével, a hétköznapi életünk része legyen a komposztálás, a zöld hulladékok helyben újrahasznosítása. Ehhez az egyik legfontosabb teendő a gyermekek környezeti nevelése, rajtuk keresztül a családok elérése, illetve a pedagógusok bevonása volt. A lebonyolító Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület a teljes lakosság érzékenyítését, az egyéni szerepvállalás lehetőségeinek megismertetését tűzte ki célul az óvodákban, iskolákban, Faluházban, közösségi kertben tartott 30 alkalmas programsorozatán keresztül.

A KEHOP-3.1.2-17-2019-00007 azonosító számú „Budakalász Város Önkormányzatának pályázata lakossági komposztládákra és barna zöldhulladék gyűjtőedényekre” című projekt zárórendezvényét 2023. szeptember 23-án tartották a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár udvarán.

A projektről bővebb információkat weboldalunkon olvashatnak.