Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Zöldhulladék-gyűjtők és komposztládák a budakalásziaknak

2020. május 06.

Hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás az 5000 darab komposztláda és 4020 zöldhulladék-gyűjtő láda beszerzésére, ahogy arról korábban tájékoztattunk, várhatóan 2021 tavaszán vehetik majd át a budakalászi háztartások az eszközöket. Budakalász 169,93 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el lakossági komposztládákra és barna zöldhulladék-gyűjtő kukákra. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda mai sajtóközleményében egyebek mellett hangsúlyozza, hogy a projekt célja az, hogy Budakalászon ne műanyag zsákokban kelljen kitenni a zöldhulladékot az ingatlanok elé, mert az terheli a környezetet, pazarló és rontja az utcaképet. A szükséges közbeszerzési eljárás nyáron indul, a projekt befejezése a jövő év tavaszán várható.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Programiroda konzorciumi vezetésével összesen 212,42 millió forintból valósul meg, a költségek 80 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozza.

Budakalászon az ingatlanok többsége rendelkezik zöldfelülettel, ezért – várhatóan a jövő év tavaszán – a lakosság között 5000, a kertekben keletkezett zöldhulladék kezelését helyben megoldó komposztládát  osztunk majd szét, ami jelentősen csökkentheti a háztartásokban keletkező biohulladék bekerülését a kommunális hulladék közé.

A közszolgáltatással érintett ingatlanokon a komposztládák mellett a biohulladék begyűjtéshez szükséges tárolóeszközök is igényelhetők lesznek. A projekt keretében összesen 4020 barna kukát fogunk szétosztani, amelyekben az egyéb zöldhulladékot helyezhetjük majd el. Ezekből 1000 szellőztetőráccsal rendelkező 120 literes; 3000 szellőztetőráccsal rendelkező 240 literes; valamint 20 darab 1100 literes lesz. A projekt célja az, hogy budakalásziak ne műanyag zsákokban tegyék ki a zöldhulladékot a telkek elé, mert az terheli a környezetet, pazarló és rontja a rendezett utcaképet is.

Márciusi cikkünket a témában ITT olvashatja.