Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Zúzott köves útburkolat a Prekobrdoban

2018. február 06.

Budakalász Prekobrdo városrésze mintegy 5 éve lakóövezet. A telekalakítások, az utak kijelölése és leadása, a közművek kiépítése, valamint az építkezések zöme azonban csak 1-2 éve kezdődött és még mindig tart. Az itt élők nagy többsége legfeljebb fél-egy éve költözött be otthonaiba. Budakalász belterületén több, régóta beépült utca is van, ahol még nem vagy csak az elmúlt években készült el a szilárd útburkolat. Az útépítések nem kevés költséget rónak az Önkormányzatra, a város azonban lakossági hozzájárulás fizetése nélkül tisztán saját forrásból valósítja meg ezeket a fejlesztéseket. Ez más településeken nem jellemző gyakorlat.

A Prekobrdo útjainak és vízelvezetésének tervezése és engedélyezése jelenleg zajlik. Az útalap megépítésére 2017. év őszén szerződést kötött a város. Az út építésének első lépéseként a földet az úttükörből távolítja majd el a vállalkozó. Ezt a földet az Önkormányzat más, környékbeli fejlesztéseinél veszi igénybe. A jogszabályi előírások szerint viszont laborvizsgálatokkal és minősítéssel kell igazolni, hogy a teherautóra nem építési hulladék, hanem töltőföld kerül. A szükséges mintavételezés megtörtént, a laboreredmények megérkeztek. Az útalap építése így 2018 tavaszán elkezdődik.

A Prekobrdo újain kialakult nehéz helyzetet elsősorban a több tonnás építőanyagot szállító nagy teherautók okozták. Az enyhe tél és a fagymentes időjárási viszonyok között is kivitelezhető építési technológiák miatt ugyanis több lakóházépítés is zajlott itt a télen. Sajnos számos esetben közútkezelői engedély nélkül hajtottak be a túlsúlyos tehergépjárművek, tönkretéve a földút felületét. A jelenlegi helyzet megoldása azért is nehéz, mert a mostani útfelületre nem lehet követ teríteni, ugyanis azt a tehergépjárművek pillanatok alatt bedöngölnék a sárba. Ez pedig megakadályozná az útalapból kikerülő termőföld hasznosítását.

A zúzottköves-darált betonos útalap kivitelezése várhatóan 2018 tavaszán, a kedvező időjárási viszonyok beköszöntével haladéktalanul elkezdődik.