Budakalász
Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2025. október 28. kedd | Simon, Szimonetta napja

Hírek

 

Fincsi illat vagy orrfacsaró égett kávészag?

2023. június 23.

A kérdés eldöntése ízlés kérdése, de a jelenség mögötti kémiai folyamat melléktermékei, a kávépörkölés során keletkező mérgező vegyületek és ultrafinom részecskék komoly egészségügyi problémák forrásai lehetnek. A budakalászi házakhoz közeli üzem működése miatt az Önkormányzat ismételten megkereste az ügyben illetékes Pest Vármegyei Kormányhivatalt.

A 11-es főút mellett, szentendrei területen, de a Budakalászi házakhoz közel kávépörkölő üzem működik. Megfelelő kontrollja a széliránytól függő mértékű zavaró szaghatás, de főleg a kávépörkölés közben felszabaduló mérgező anyagok miatt fontos. Budakalász kérésére a Kormányhivatal már foglalkozott az üzem működésével és az égett kávészag-jelenség mögött húzódó károsanyagkibocsátással, de 2021-óta nincs érdemi változás. Nincs érzékelhető nyoma az akkor beígért technológiai modernizációnak, sőt, a helyzet egyre romlik. A környezetvédelmi aggályok miatt Budakalász ismét a szakhatósághoz fordult.

Miért lehet veszélyes az égett kávészag?

A fincsi illat vagy orrfacsaró égett kávészag kérdés eldöntése ízlés dolga. A kávépörkölés során azonban mérgező vegyületek, például aldehidek, szerves savak is felszabadulnak. A zöld kávébab számos kémiai vegyületet tartalmaz, beleértve a fehérjéket, zsírokat, cukrokat, dextrint, cellulózt, koffeint és szerves savakat. Ezek egy része a pörkölési folyamat részeként elpárolog, oxidálódik vagy lebomlik és ultrafinom-szennyeződéssé válik. Az USA környezetvédelmi főhatósága például ezeket a kibocsátásokat szennyezési osztályok (részecskék, illékony szerves vegyületek, szerves savak) szerint szabályozza. Ráadásul a kávépörkölés illékony szerves vegyületeket (VOC) és üvegházhatású gázokat, mint például metánt és dinitrogén-oxidot is kibocsát.

Mik azok az ultrafinom részecskék?

A gyakran szállópornak is nevezett ultrafinom részecskék mikroszkopikus méretű szilárd vagy folyékony alkotórészekből állnak, amelyek vagy közvetlenül a levegőbe kerülnek, vagy a légkörben egyesülő szennyező anyagokból keletkeznek. PM₁₀-nek nevezzük a 10 mikrométer átmérőjű és az annál kisebb részecskéket. Ezek legalább ötvenszerszer kisebbek, mint egy emberi hajszál szélessége, ha bejut a tüdőnkbe, a hörgőket, a légcsövet irritálja, hosszú távon pedig betegséget okozhat. A PM₁₀ forrásai az égetések (avar, szilárd tüzelés), és jelentős szennyezőforrás a közlekedés is.

Forrás: pm10.kormany.hu/forrasok; www.levegomunkacsoport.hu

A WHO szerint hazánkban a légszennyezés, azon belül az ultrafinom részecskék (PM) okozta kár évente a GDP 19 százalékát éri el. Egy kutatás szerint 2015-ben Magyarországon a légszennyezettség több ezer halálozásért volt felelős. A súlyos légszennyezettség miatt per is indult az Európai Bíróságon hat ország – köztük Magyarország – kormánya ellen. Az Európai Bizottság azért kezdeményezte az eljárást, mert nem látott kellő garanciákat arra, hogy a benyújtott intézkedési tervek valóban hatékonyan tudják csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por (PM₁₀) határérték feletti mennyiségét.

A Budakalászi házakhoz közel kávépörkölő üzem működik. Működésének megfelelő kontrollja főleg a kávépörkölés közben felszabaduló mérgező anyagok miatt fontos.

Háttér:

Az elérhető legjobb technológia (BAT) alkalmazásának európai követelményéről: Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Food, Drink and Milk Industries (europa.eu)

A Forbes cikke a kávépörkölés karbonlábnyomáról: Here’s Why Zero-Emissions Coffee Roasting Matters (forbes.com)

Cikk a megfelelő műszaki megoldásokról: How Roasters Stay Ahead of Air Quality Rules – STiR Coffee and Tea Magazine | Global Business Insight on Coffee and Tea (stir-tea-coffee.com)