Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Budakalász mától hivatalosan is „Kerékpárosbarát Település”

2024. március 27.

Budakalász mától hivatalosan is Kerékpárosbarát Település. Forián-Szabó Gergely alpolgármester a Magyar Közlekedéstudományi Intézetben tartott ünnepélyes díjátadón Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkártól vette át az elismerést.  A 29 pályázó település közül Budakalász a legjobb tíz egyikeként kapta meg a díjat. Büszkék vagyunk, hogy erőfeszítéseinket a hazai kerékpáros társadalom és a szakminisztérium is elismeri.

A helyi közlekedési szabályozás célja, hogy minden közlekedő, köztük a legvédtelenebb gyalogosok és a kerékpárosok számára is biztonságos feltételeket teremtsen. Az eddigi erőfeszítések elismeréseképpen ma elnyertük a „Kerékpárosbarát Település” címet.

Budakalász számára azért fontos a kerékpározás népszerűsítése és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, mert a településen belüli kerékpározás a jelentős autóforgalom enyhítésének egyik hatékony eszköze – fogalmazott Forián-Szabó Gergely. Ötödik éve minden rendelkezésünkre álló eszközzel ösztönözzük a kerékpár és a közösségi közlekedés használatát. A síkvidéki városrészekben hamar népszerűvé vált ugyan, de sokat kell még dolgozni azért, hogy még biztonságosabbá tegyük a feltételeket. Az elmúlt években valamennyi beruházás előkészítésekor fokozottan vettük figyelembe a kerékpárosok szempontjait.  Ambiciózus ötleteinkből minél többet meg is szeretnénk valósítani. Büszkék vagyunk arra, hogy erőfeszítéseinket a hazai kerékpáros társadalom és a szakminisztérium is elismeri – mondta Forián-Szabó Gergely alpolgármester.

A 29 pályázó településből a zsűri a tíz legjobbat, köztük Budakalászt díjazta. Az elismerést Forián-Szabó Gergely alpolgármester vette át.

 

Nemrég elkészült Budakalász Kerékpárforgalmi Hálózati Terve, illetve a Fenntartható Városi Mobilitási Terve (SUMP), melyek a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének irányait is tartalmazzák. Ezek a stratégiai tervek belépő feltételei a tematikus pályázatoknak.

 

Az állami nagyberuházások, különösen a HÉV-fejlesztés előkészítése során Budakalász érvényesíteni tudta a kerékpáros és gyalogos szempontokat: a HÉV rekonstrukciója keretében biztonságos gyalogos-kerékpáros átjárók, kamerával őrzött fedett kerékpártárolók épülhetnek majd; az északi elkerülő út terveibe pedig egy új kerékpárút megépítése is szerepel.

A város saját és pályázati forrásokból folyamatosan fejleszti a kerékpáros infrastruktúrát. Kerékpártámaszok telepítésével, új kerékpáros útvonalak felfestésével, valamint a HÉV- megállókban térfigyelő kamerák kiépítésével. A Faluház udvarának felújítása során elektromos kerékpártöltő is létesül.

Kalászon számos rendezvény is népszerűsíti a kerékpározást. Az Autómentes Hét programjai főként gyerekeket, az évente közel ezer résztvevőt megmozgató Tour de Kalász a családokat, a Bringás Reggelik pedig a kerékpárral munkába járó felnőtteket célozza.