Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

EUROVELO 6 kerékpáros útvonal: célunk a természetes állapot megőrzése és a veszélyhelyzetek megelőzése

2019. november 07.

2019. november 5-én területbejárást tartottunk az Eurovelo 6 kerékpáros útvonal budakalászi szakaszának kivitelezésével kapcsolatos fakivágási engedélykérelem kapcsán. Az egyeztetésen az önkormányzat szakemberein kívül Rácz Miklós és Gazda Géza önkormányzati képviselők, illetve a beruházó NIF Zrt., a kivitelező cég és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársai vettek részt.

A beruházónak és a tervezéssel, kivitelezéssel megbízott cégek képviselőinek jeleztük, hogy csúcsidőben a Budakalász, Duna sétányon és annak folytatásában már a jelenlegi kerékpárút vegyes használatából (a kerékpárosok, gyalogosok, futók, babakocsival sétáló családok együttes jelenlétéből) jelenleg is sok konfliktus és veszélyhelyzet adódik. A kerékpárút-fejlesztés meg fogja többszörözni a jelenlegi forgalmat, ami együtt jár a  balesetveszélyes helyzetek jelentős növekedésével. Hangsúlyoztuk, hogy nem a fejlesztéssel, a projekt turisztikai céljaival van problémánk, azonban a későbbi veszélyhelyzetek megelőzése miatt az önkormányzat mielőbbi egyeztetéseket kezdeményez a nyomvonal esetleges módosítására.

A nyomvonal módosítás lehetőségének vizsgálatát az is indokolja, hogy az árterületi természetes, illetve természetközeli állapotú (NATURA 2000) erdőben vezetett útvonalon a fákról gyakran leszakadó ágak és a kidőlő fák szintén balesetveszélyt rejtenek, a fák állapotáról pedig nincs naprakész kataszteri nyilvántartás. A módosítást indokolná az is, hogy a jelentős költségű kerékpáros útvonal hullámtéri szakaszát évente több alkalommal és előre nem látható időre a Duna áradásakor és az ár levonulása utáni helyreállítás idejére le kell majd zárni.

Amennyiben a nyomvonal módosítás nem lehetséges, az önkormányzat álláspontja az, hogy a szakasz nyomvonalát lehetőleg úgy kell megtervezni, hogy ne kerüljön sor egészséges fa kivágására, az őshonos fák kivágását pedig kifejezetten megtiltjuk. A rendelkezésünkre álló tervekben 12 nem őshonos fát jelöltek kivágásra, de ezt most felülvizsgálják. November 8-án újabb bejárást tartunk, a kivitelező ez után adja majd be a végleges kérelmet.