Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. január 15. péntek | Lóránd, Lóránt napja

Hírek

 

Január 7. a szerb karácsony napja

2021. január 06.

A keresztények többsége két héttel ezelőtt ünnepelte a karácsonyt, a szerbek viszont ma és holnap kerítenek erre sort. Nemcsak az időpont más, hanem az ünnepi menetrend is, hiszen különleges hagyományok és szokások jellemzik a szerb ortodox karácsonyt.

A szerb ortodox egyház a jeruzsálemi, az antiochiai, az orosz, a grúz és a japán egyházzal együtt a karácsonyt a “régi”, ún. Juliánus-naptár szerint tartja, minden évben január 7-én. Ezt előzi meg a szenteste, amelyet – mint magát a karácsonyt is – családi körben ünnepelnek.

A karácsonyi időszak szigorú böjt mellett hat héten keresztül tart. A karácsonyt megelőző három vasárnap mindegyikén a család tagjait köszöntik: Detinci gyermekeket, Materice édesanyákat, egy héttel karácsony előtt pedig Oci édesapákat.

Január 6-án délután a badnjak tölgyfaégetésre kerül sor, majd az öt órai beharangozás után a családfő beviszi a szalmát a házba és szétszórja a padlón. A szalma Krisztus születésének helyét jelképezi. A gyerekeknek ebbe a szalmába rejtették az ajándékot, amelyet a vacsora végéig nem bonthattak ki.

A karácsonyfa állítása nem tartozik a szerb hagyományok közé, de halak, tésztafélék, hüvelyesek, böjtös töltött káposzta, méz, gyümölcsök, kompót kerülnek az asztalra.  Az ünnepi étkek elengedhetetlen része a Bozicni kolac, az ünnepi díszes kalács, illetve a Cesnica, amely egy rétestésztából készült diós édesség. Különlegessége, hogy a sült tésztába a háziasszony egy pénzérmét rejt el. A hagyomány szerint akinek a „pénzes rész” jut, az lesz a családból a legszerencsésebb következő évben.

Január 7-én hajnalban a harangok Krisztus megszületését hirdetik. A családtagok gratulálnak egymásnak, ez a Mirbožanje, az elnevezés pedig az ilyenkor kimondott szavak összevonásából ered: “Isten békéje, Krisztus született!” (Mir Božji, Hristos se rodi!), a válasz pedig: “Valóban megszületett” (Vaistinu se rodi!).

Karácsony első napját a délelőtti liturgiát követően szűkebb családi körben ünneplik, majd a második nap a barátok, rokonok látogatásának ideje.

Cрећан Божић – Boldog karácsonyt – kívánunk minden szerb budakalászi polgártársunknak!