Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 09. szombat | Natália napja

Hírek

 

Középkori templom Budakalász szívében

2019. október 06.

A Budakalász központjában található Kálvária-dombon már 1977-ben faültetés közben emberi csontok és ötvösművészeti leletek bukkantak elő. Az ásatás még ebben az évben megkezdődött, ekkor egy templom melléképületét azonosították a helyszínen. A kutatás folytatására azonban akkor nem került sor, így a Kálvária-domb még évtizedekig őrizte tovább a titkát. A terület teljes feltárása 34 évvel később Budakalász Város Önkormányzatának kezdeményezésére indult újra. A 2011 novemberében elindított ásatások során kiderült, hogy egy középkori, XIII. századi templomot rejt a föld mélye.

A keresztek a felújítás előtt és most 

A feltárás során a lakosság bevonásával 2012 őszén két „közönségnapot” tartott az Önkormányzat, amikor az érdeklődő városlakók közvetlen közelről tekinthették meg a feltárást, az előkerült csontokat, leleteket, sőt a romok kiásásával, a leletek tisztításával aktívan segítethettek a munkálatokban. A feltárás befejezését követően, a templom kirajzolódó falait egységes magasságúra építették, a romokat pedig konzerválták a szakemberek. A következő évben (2013) a templom belseje és annak előtere a helyhez illeszkedő kerámialap burkolatot kapott. A korábban lebontott – a város jelképét is jelentő – felújított keresztek visszakerültek a helyükre. Ezzel egyidőben elkezdődött a templom környezetének rendbetétele is.

A Kálvária-domb rézsűjében a kilátást zavaró tájidegen fafajták helyére szétterülő őshonos cserjéket telepítettek. A domb parkosítását, füvesítését, cserjék telepítését követően a templom környezete és a park kis útjai térköves borítást kaptak, majd gabionfalakból esztétikus, tájba illő padok készültek. 2014-ben a templomtól távolabb játszótér is épült az ide kiránduló kisgyermekes családok számára. A domb tetején az autóval érkező látogatók részére parkoló készült.

A Kálvária Régészeti Park jelenlegi formáját 2014. szeptemberben nyerte el. A terület mára a város közkedvelt kirándulóhelyévé, rekreációs és szakrális pontjává vált. A korábban használaton kívüli rendezetlen területből az Önkormányzat népszerű kirándulóhelyet épített a városlakók számára. Amellett, hogy a budakalásziak és a turisták szívesen keresik fel a pilisi hegyek egyedülálló panorámája miatt, misék, a hely szelleméhez illő koncertek helyszíne is lett a templom és a park. Legutóbb Petrás Mária és a Muzsikás együttes lépett itt föl, mintegy ezer budakalászi érdeklődése mellett. A feltárás Budakalász Város Önkormányzata és a Budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia együttműködésével zajlott.