Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek 20. – Felsővár utca 1.

2018. március 22.

Az a palacsinta! Ki ne kóstolta volna? Ki ne üldögélt volna a Kalászkert Étkezde kockás terítős kertjében Gizi néni főztjének ízei közt tobzódva?!

A Felsővár utca kanyarulatában bújik meg sokunk kedvenc kerthelységes vendéglátóhelye. Ellátogattunk e helyszínre, amely most méltó új gazdára vár, hiszen tulajdonosai értékesíteni szeretnék. Füzesséry Györgyné Gizella vezet minket emlékidéző utunkon.

A Somogyiak nevét a helyi bányában való érdekeltségükről ismerték Budakalászon. E család tagjai voltak ennek a háznak a tulajdonosai is. Átalakíttatták a régi épületet, akkor kapta meg kissé urizáló, kőburkolatú külsejét. Azt mesélik, korábban posta és takarékbank is működött itt.

A háború után a Füzesséry családé lett az épület, itt nevelte fel három gyermekét idősebb Füzesséry György, majd 25 évvel később Gizella három gyermeke is ide született, ebben a szeparált udvarban nevelkedtek. Vásárlás révén jutottak az akkor még romos állapotú házhoz. Miután elvégeztették a tűzoltómunkákat, nagy terveket kezdtek szőni.

A családanya mindig büszke volt főztjére, szívvel-lélekkel sürgölődött a konyhában, folyamatosan figyelte a visszajelzéseket. Motiváló volt számára eltalálni valaki ízlését, örömet szerezni az ételekkel. Így családja teljes bizalmát élvezve, nagy lelkesedéssel vágott bele maga, majd később férjével és fiával közösen az étterem létrehozásába.

Gizella hirtelen vált szakáccsá, eredetileg mezőgazdász volt. Besétált a Huba utcai oktatóhelyre és az „utcáról” levizsgázott. Rengeteget tanult, kidolgozta hogyan lehet főzni 40-100 főre. Kalkulálták az ételek tápértékét, az étlapot színesen állították össze. Az energiadús menüt fizikai munkát végzőknek ajánlották, ám kínáltak vegetáriánus és diétás étrendet is. Az étterem létrehozásában fiuk is részt vett, ő élelmezésvezetőként támogatta a családi vállalkozást. Az épület egyik szárnyában éltek, a másik oldalon alakították ki a vendéglátóhelyiségeket. Később, amikor a vállalkozás kinőtte a fél épületet, a család elköltözött, szabaddá téve az étterem fejlesztését. Ekkor zajlott a teljeskörű renoválás is, melynek során megújult a tető, a fűtésrendszer, a villanyvezetékek. A szabványoknak teljes mértékben megfelelő konyhát hoztak létre pályázati támogatással.

Sokan szerettek ide betérni. Gizi néni küldetésének tekintette, hogy vendégei elégedetten távozzanak. A bölcsődének is itt főztek, itt ebédeltek a helyi cégek dolgozói, számos jó hangulatú rendezvénynek adtak otthont. Az étterem fő hangulatelemeit, a cserépkályhát, a régi sváb tálalószekrényt, a saját kezűleg festett piros fa bútorokat és az egyedi, feliratos kerámia étkészlet darabjait mind gondosan megőrizték.

Bíznak benne, hogy egy befektető beleszeret az épületbe, megérinti a hely szelleme és folytatja a hagyományokat. Abban reménykednek, hogy valaki visszaadja az itt élőknek a régi, házias, ízélményt. Egy olyan hely érzetét, ahol a vendégek úgy érezhetik, mintha a nagymamájuk konyhájába csöppennének. Ahol csak hátradőlnek és kitalálhatják gondolataikat, kedvenc ételeiket kóstolhatják végig.

A ház védett értékeiként tarthatjuk számon az egyben faragott kő tornácoszlopot, valamint a nyílászárókat.