Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

Szakmai képzés a jövő rendőreinek Budakalászon

2018. július 05.

A Sashegyi Sándor Rendészeti Szakközépiskola diákjai jártak ma Budakalászon a Polgármesteri Hivatalban. Az iskola tanulói szakmai gyakorlatuk keretében tettek látogatást a nagy hatékonysággal működő Budakalászi Önkormányzati Rendészetnél. Budakalászon a városvezetés nagyon fontosnak tartja az itt élők biztonságát, ezért a hét minden napján reggel 7-től este 9-ig működteti a rendészeti szolgálatot a városban. A lakosok nagy részének telefonjában már elmentve szerepel a rendészet telefonszáma, így ők bármikor azonnal a lakosság segítségére tudnak lenni.

A diákoknak Dr. Udvarhelyi István jegyző tartott előadást az Önkormányzati Rendészet munkájáról. Elmondta, hogy a rendészet egyik fontos feladata a helyi rendeletek betartatása, amiket a kollégák járőrözéseik során folyamatosan ellenőriznek. Emellett a lakossági bejelentéseket is nagyon eredményesen kezelik. A rendészek rendkívül sokféle esetben intézkednek nap mint nap. Eljártak már lopás-tettenérés, rongálás, tiltott égetés, illegális szemétlerakás miatt, közlekedési eseményekkel kapcsolatban, rendszeres a vasgyűjtők, házalók elfogása és kóbor állatok befogásával kapcsolatban is gyakran intézkednek. Több érdekes eset is előfordult már. Például körözött autót, „unokázós” csalót fogtak már el helyben. Emellett mentettek már kamiont téli jeges úton, befogtak már kutyán kívül kóbor szamarat, teknőst is, és rendkívüli halálesethez is riasztották őket.

A diákok megtekinthettek egy rendkívül érdekes helyszínt. A rendészet irodájában bepillantást nyerhettek a kamerák működésébe. Megtudták, hogy a felvételek számos esetben nyújtanak hasznos segítséget. A rendőrség például rendszeresen kéri különböző rendőrségi ügyekben a felvételeket, amiket a rendészek lefoglaló határozat ellenében adhatnak ki. Emellett a rendszámfelismerő rendszer segítségével két hónap alatt kétszer is fogtak körözött járművet. Ilyen esetben a rendszer piros jelzéssel és az Örömóda lejátszásával ad riasztást.
A jegyző közreműködésével a diákok tesztelhették is a rendszámfelismerőt: megadták autójuk rendszámát és a rendszer kiadta a jármű fényképét, ha az a városban járt a pontos hely és az idő megjelölésével.

Az intézmény tanulói megismerték a rendészek munkáját nagyban segítő okoseszköz, a PDA működését. A rendszerben minden alkalommal rögzítik a szabálysértéseket és a szabályszegéseket, így az esetek utánkereshetőek. A program így lehetővé teszi a fokozatosság elvének alkalmazását. Ha például valakit kétszer már figyelmeztettek egy szabályszegésben, akkor ezt a rendszer mutatja és a visszatérő események után harmadik alkalommal már kevésbé elnézőek az intézkedő rendészek. Az eszközzel emellett ellenőrizhető, hogy a járművek rendelkeznek-e behajtási engedéllyel, közterület foglalás esetén pedig a lakók engedéllyel.

A jegyző elmondta, hogy nagyon jó az együttműködés a rendőrséggel, ugyanakkor érezhetők az állománynál a kapacitásbeli nehézségek. A rendészet munkáját illetően Budakalászon rendkívül jó a lakosság visszajelzése is, egy tavaly őszi felmérés szerint 89%-ban elégedettek a közbiztonsággal.