Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Zsilipépítés – állami feladat a védekezés, a beruházás az árvízbiztonságot szolgálja

2022. március 09.

Megkezdődtek a Barát-patak torkolatánál épülő zsilip előkészületi munkálatai. A megrendelő a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a kivitelező cég az Aqua-General Kft. Az uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően egy esetleges árhullám esetén sokkal nagyobb biztonságban lesznek a budakalásziak. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a munkavégzés során törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az építkezés, de a környező üdülőövezet ingatlantulajdonosainak az építési forgalommal, átmeneti zajhatással és porral számolniuk kell.

A zsilip 3D-s terve

A Vízügyi Igazgatóság a gyakran 40 tonnás nehézgépjárműveket érthető okokból nem engedi a gáton közlekedni. Ezért, illetve a III. kerületi Királyok útja felőli kishíd korlátozott teherbíró képessége miatt, az építési forgalom csak a gát mellett kialakítandó ideiglenes úton tudja megközelíteni a Barát-patak torkolatát (ugyanúgy, mint az M0-s autóút és a Megyeri híd építésekor).  Az ideiglenes út kialakítása során kizárólag az ideiglenes űrszelvénybe belógó ágak visszavágásához járult hozzá az önkormányzat, (a határozat itt olvasható), fakivágást eddig nem engedélyezett. Amennyiben pedig szükséges lesz, az Önkormányzat a helyi környezetvédelmi előírások alapján pótoltatni fogja.

 

A gát melletti területről az ideiglenes szállítási útvonal a GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt. területén halad tovább. Az érintett ingatlan besorolása külterületi szántó, így az itteni esetleges fakivágást, visszavágást kizárólag a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztálya engedélyezheti. A 2023 tavaszán befejeződő építkezés végén vissza kell állítani az építési forgalommal és az építkezéssel érintett teljes terület eredeti állapotát.

 

A kivitelező Aqua-General Kft., a Környezetvédelmi Irodára eddig beérkezett kérelmei alapján a Gátőr utcában és a Gát utcában számíthatunk még fákkal kapcsolatos beavatkozásra, azonban ez csak gallyazás, valamint visszavágás lesz a szükséges űrszelvény biztosítása érdekében. A patak torkolatánál, a burkolt mederben valószínűsíthetően szükség lesz fakivágásra is, ezzel kapcsolatos kérelem azonban az Önkormányzathoz még nem érkezett. A fapótlás – ha szükséges – itt is magától értetődő elvárás lesz. (Március 7-én, a Gátőr utcában, közterületen illegális fakivágás történt, ami nem hozható kapcsolatba a zsilipépítéssel. Az elkövető a szabályszegést elismerte, helyszíni bírságot kapott. A kivágott fa pótlására külön eljárás indul.)

A beruházással kapcsolatban elvárás a lakosság alapos tájékoztatása. Az önkormányzat erre időben felhívta a beruházó és a kivitelező figyelmét. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az általuk tervezett lakossági fórum megszervezésére és a folyamatos lakossági tájékoztatásra egy kommunikációs ügynökséget fognak megbízni. Ennek kiválasztása folyamatban van – tájékoztatott az igazgatóság PR-referense.

A 2013-as rekord árvíz Budakalásznál. Fotó: Csók László

 

A Barát-patak és a Dera-patak közötti partszakaszon az árvízi védekezés állami feladat. A zsilipépítés árvízvédelmi szempontból kiemelt beruházás. A fejlesztés a városunknak is kiemelten fontos, hiszen Budakalász nagyobb biztonságban lesz.