Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Budakalásznak el kell számolnia az eladott Mályva utcai telekkel

2021. november 02.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. írásos végbeszámolót készít a 2006-ban Budakalásznak ingyenesen átadott állami ingatlanokról. Nemrég ehhez nyilatkozatot kért az ingatlanok szerződésben meghatározott hasznosításáról is. Az egyik ilyen a Mályva és a Ciklámen utca sarkán állt egykori telek, amellyel kapcsolatosan Budakalász akkor azt vállalta, hogy az ingyenes vagyonátadás fejében közparkot, illetve közösségi zöldterületet alakít ki.

Az ingyenes vagyonátadásról szóló szerződésben a vagyonátadás céljaként közpark és közösségi zöldterület kialakítása szerepel.

2013-ban a terület még valóban zöldterület-közpark (Z-kp) övezetbe tartozott, de ezt követően az önkormányzat először lakóövezetbe sorolta, majd eladta.

A hivatali előterjesztések és a képviselő-testületi döntések annak ellenére születettek meg, hogy a 2006-os állami vagyonátadás szerződéses feltétele a közel 2000 négyzetméteres terület közösségi célú hasznosítása, közpark, közösségi zöldterület kialakítása volt, és erről kormányhatározat is rendelkezett.

A Kálvária telkek eladása mellet nemrég ezt a telekeladást is igazságügyi ingatlanszakértő vizsgálta. A közel kétezer négyzetméteres ősfás parkot nettó 31 496 062 forintért adta el az akkori önkormányzati többség. Ezzel szemben az igazságügyi ingatlanszakértői vizsgálat most nettó 57 900 000 forintban határozta meg az eladáskori értéket.

A Mályva park botrányos eladásáról Az a pályázó nyert, amelyik a polgármester házát is építi” címmel az Index részletesen beszámolt.

Az eladást előkészítő hivatali előterjesztések és a képviselő-testületi döntések annak ellenére születettek meg, hogy a 2006-os állami vagyonátadás szerződéses feltétele a közel 2000 négyzetméteres terület közösségi célú hasznosítása volt. A hivatal mégis az eladás mellett érvelt. Részlet a Pénzügyi és Vagyonhasznosítási Bizottság 2016. 06.27-i ülésének jegyzőkönyvéből.

A 2016 június 30-i testületi ülésen az 5. napirend tárgyalásánál valamiért fel sem merült, hogy a telket közpark céljára kapta meg Budakalász. Részlet a jegyzőkönyvből.

A 2016-os ingatlaneladások miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, az Önkormányzat – kiegészítve a 2011 Egyesület 2019-es feljelentését – a tudomására jutott igazságügyi ingatlanszakértői véleményeket megküldte a nyomozóhatóságnak. A jelentős árkülönbség miatt dr. Göbl Richárd polgármester úgy döntött, hogy Budakalász Város Önkormányzata kárigény érvényesítésére polgári peres eljárást is indít.

A Mályva park 2016-ban