Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 12. vasárnap | Pongrác napja

Hírek

 

1000 új fát Budakalásznak!

2019. november 15.

Az új városvezetés kezdeményezésére elindult 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom első közösségi faültetési eseményét 2019. november 23-án, szombaton tartottuk az Omszk parkban. A kezdeményezéssel a következő öt évben a budakalászi közterületeken 1000 új fa elültetésével szeretnénk városunk levegőjét felfrissíteni és a Budakalászon élőkből valódi közösséget kovácsolni.

Budakalász Város Önkormányzata a kalászi polgárokkal közösen az első faültetés alkalmával 79 fát ültet az Omszk park József Attila utca felőli oldalán. A föld alatt futó közműhálózat miatt elrendelt próbásások után kijelöltük a fák helyét és elkészültünk a kb. egy köbméteres gödrök kiásásával.  Az előnevelt, egyenként kb. 150 kilós fákat gépi erővel helyeztük el, de a nagy mennyiségű termőföld visszahelyezéséhez rengeteg szorgos kézre és kerti szerszámra volt szükség. Azóta a hétszázhoz közelít a budakalasz.hu főoldalán elhelyezett elültetett fák számlálója.

Egyszerre fákat ültetünk és közösséget is építünk.  Szeretnénk, ha a város új fáit és az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalmat minél többen a sajátjuknak éreznék. Ezért nem csak a faültetéshez, hanem a későbbi gondozáshoz, locsoláshoz is összefogásra hívjuk fel a Kalásziakat. Várjuk családok, helyi cégek, óvodai csoportok, iskolai osztályok, nyugdíjas és cserkész közösségek jelentkezését, akik „örökbe fogadnák” a fasorok egy-egy fáját és gondoskodnának róla. Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalmat az Önkormányzat Környezetvédelmi és Városüzemeltetési Irodája.