11 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Biztonságban lesz éjszakánként a budakalászi hajléktalan

2018. november 12.

A fővárosban járva gyakran láthatunk hajléktalanokat nem csak aluljárókban, hanem frekventált utcák kapualjaiban egyaránt. Felmerül a kérdés, hogyan lehet a legjobban segíteni?! Hiszen gyakorta önhibájukon kívül kerülnek utcára az ott élők, fontos viszont a tenni akarás kérdése, a lehetőségek ismerete is.

Az életvitelszerűen közterületen élés tilalma október 15-től lépett hatályba. A jogszabály a hajléktalan kérdést próbálja meg rendezett formába terelni úgy, hogy minden hajléktalan a kihűlés és megfagyás veszélyét elkerülendő a hajléktalan szállókon találjon hideg időben menedéket.

Budakalászon két főt érinthet a hajléktalanság kérdése. A feltételes módot az indokolja, hogy a két érintett személy határozottan tagadja, hogy hajléktalanok lennének. Az Önkormányzat a fővárosi Éjjeli Menedékhely hajléktalanszállóval kötött megállapodást az ellátásukra. Az intézmény fenntartója a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Városunkból az érintetteket ide irányítják. A szálló 1993-tól 100 férőhellyel fogadja a lakhatással nem rendelkező férfiakat, ideiglenes elhelyezést biztosítva számukra. Emellett többek között nappali melegedőt, népkonyhát és menekültszállót is fenntart az egyházi szervezet. Nappali melegedőjükben napi 300 fő fordul meg átlagosan az év minden napján. Naponta 150 adag ingyen ebédet és 100 liter teát osztanak ki. Utcai szociális munkájuk során csaknem évi ezer főt érnek el Budapest utcáin és erdős területein. Élelmet, forró italt, takarót osztanak számukra a helyszínen, illetve intézményekbe szállítják a hajléktalanokat.

Az Éjjeli Menedékhelyre érkezők egy éjszakára saját, névre szóló ágyat kapnak, tisztálkodhatnak, ruhájukat kimoshatják, hiányos ruházatukat adományokból pótolhatják, ételüket megmelegíthetik. Okirataikat megőrzik a szállón tartózkodás ideje alatt, információhoz juthatnak, orvosi- és mentálhigiénés segítséget kapnak. Szabadidős programokban vehetnek részt, ingyenesen kapnak teát és pékárut. Emellett szociális munkás áll rendelkezésükre, aki hivatalos ügyeik intézésében is részt vállal.

Megkerestük az egyik érintett budakalászi férfit, akit rendszeresen láthatunk padokon a városban. Eredetileg Budakalászon volt lakása, autószerelőként dolgozott. Lassan rosszra fordultak dolgai, munkája megszűnt, párkapcsolata felbomlott. Lakását elvesztette, lépésről lépésre utcára került. Egészségi állapota nem mindig kielégítő. Az Önkormányzati Rendészek éjjel többször segítették fel elhagyatott helyekről, rossz állapotban. A férfi éjszakánként már bejár a kijelölt hajléktalanszállóra, így az egyre hűvösödő időben sorsa megnyugtatóbb.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség folyamatosan fogadja a felajánlott anyagi és természetben nyújtott adományokat (ruházat, élelmiszer, tisztálkodási eszközök). További információ: www.oltalom.hu.